2021-06-19 2367 浏览
完咗聚会,又喺两公婆揾地方食晏嘅时间,老婆话周周都喺「太子」(茶记),想今周转吓口味,所以,改咗试吓附近嘅「叉烧丼家」,其实,都喺一家主打叉烧嘅茶记而已,不过,就唔喺净得叉烧嘅,仲有其他选择。 走到铺内,地方都几大,主要以卡位为主,一室以灰色为主调,格局比茶记就高档少少,有啲似西餐厅,但卡位就显得有啲窄。 不过,晌茶记常见放餐具嘅枱边抽柜,晌度一样喺咁,排列得都算几整齐,「自给自足」,唔使等侍应招呼喺方便啲。 此外,几款调味料放晒晌枱,自由取用。食物选择方面,一组喺午餐精选,当然唔会净得叉烧,仲有唔同款式,连意粉都有,更有素食嘅选择,啱晒老婆,定价为$45-$98,包一杯基本热饮,但可加钱转特饮。 另一组就喺全日餐牌,即喺散点餐牌,有碟头、小食、多士……等等,同样有好多选择,但当中都有一款茶记常见嘅常餐供选择。而睇匀个餐牌,较特别嘅喺脆洋葱圈叉烧芝士汉堡配薯条,顾名思义你都估到喺以叉烧代替牛肉做汉堡。 野菜丼饭 $45 明知老婆唔喺大食,所以,改要少饭,可减$1,不过,嚟到之后,都仲喺觉得碗饭几大碗吓,真喺唔知佢有无少饭。卖相就肯定喺平平无奇喇,主要喺炒椰菜,搭啲茄子及甘笋,后两者就无
此外,几款调味料放晒晌枱,自由取用。
,定价为$45-$98,包一杯基本热饮,但可加钱转特饮。
,顾名思义你都估到喺以叉烧代替牛肉做汉堡。
野菜丼饭 $45

明知老婆唔喺大食,所以,改要少饭,可减$1,不过,嚟到之后,都仲喺觉得碗饭几大碗吓,真喺唔知佢有无少饭。卖相就肯定喺平平无奇喇,主要喺炒椰菜,搭啲茄子及甘笋,后两者就无餐牌图片所示咁原条,不过,食得出喺即叫即炒嘅货色,唔喺𠮶种两𩠌饭炒定一大盆𠮶啲,食落几有镬气,但老婆就话几油吓,查实睇相都见到啲菜几咁「闪𫞠𫞠」。
野菜丼饭
叉烧丼饭 $55

小弟就梗喺拣试佢哋嘅招牌叉烧丼饭啦,餐牌已写明喺有极上叉烧加脆边双蛋,其实,又真喺几大碗饭,配上带啲㶶边嘅瘦叉、两只煎到脆边嘅太阳蛋,再淋上葱油,卖相确喺颇为吸引。叉烧入口质感松化,唔会又干又嚡,带点焦香,而太阳蛋嘅蛋黄又绵又香,笃穿后再加埋葱油捞饭,基本上唔输得去边,最紧要喺饭粒仲喺煮到好软绵,有饭香,食完又点会「黯然」,哈哈。
叉烧丼饭
叉烧丼饭
红豆好立克 +$8

老婆一向喺红豆铁粉,之前,有唔少茶记食评都记录咗佢拣饮红豆冰,今回佢见到呢款特饮,就一心想试。嚟到一睇有啲濑嘢,唧咗一大抹忌廉上面,卖相就靓仔咗好多,但佢超唔钟意啲忌廉,因为太肥腻,结果,之后就过咗落我杯奶茶度。佢话,红豆夹好立克都OK,但就唔算好有惊喜,胜在有好多红豆,不过,啲忌廉真喺好余咗啲!
红豆好立克
热奶茶

我杯热奶茶都OK,茶色有光泽,入口茶底够醇香,口感嘅柔滑度就一般般啦。而之后加咗老婆杯红豆好立克啲忌廉(都喺加咗一半左右),茶味喺淡咗,但就变得好鬼滑!
热奶茶
整体而言,食物都几唔错,不过,仲有啲改进空间。至于啲服务,就麻麻哋,啲侍应好似好hea咁,礼貌都麻麻,唔算话好差,但问多句都唔想答你𠮶种。