2018-01-18 838 浏览
今晚亲爱的他,要求我带佢食佢最中意既生蚝,为左唔令佢失望,一定要选择一间以专食蚝既餐厅,确保佢食得开心。 上网找资料,用 Oyster search 左一堆餐厅。综合食物、环境、顾客嘅满意度,我拣咗 Oyster Manner. 既然已食生蚝为主,我特别钟意呢间餐厅个名 Oyster Manner. 蕴含着对生蚝质素的一种态度和执着,呢个就系我想揾嘅餐厅!而且上网睇咗餐厅嘅环境,非常高雅,又有 Taste , 两口子既浪漫晚餐,非 oyster manner 莫属!地点都好便利,铜锣湾港铁站C出口行5分钟就到。门口大大个 Oyster Manner 门牌,绝对容易揾到。最重要的是我们的对 oyster manner 既生蚝充满期待。步下长长的楼梯到餐厅,果然系如想像中一样,充满气派,舒适嘅梳发,高贵嘅装修,仲有轻松嘅音乐陪衬,完全好似去咗另一个休息嘅空间。呢度嘅店员非常亲切有礼,服务一流。佢带我地坐低之后,问我地今晚有咩想食,我哋就表明为左生蚝而黎。店员即刻介绍左今晚四款新鲜嘅生蚝,有 creamy 、有开水味重,亦有两者俱备嘅质素。我哋决定每样都尝试,当生蚝枱台嘅时候,店员再一次

上网找资料,用 Oyster search 左一堆餐厅。

我哋决定每样都尝试,当生蚝枱台嘅时候,店员再一次细心地介绍食法嘅先后次序。

Fine De Claire HK 56
Carlingford HK 56
Magnifica HK60
Saldanna HK 56

如此新鲜美味嘅生蚝,我哋乜嘢调味和柠檬都唔落,直接用舌尖亲吻佢哋鲜美既蚝身。

果然非常鲜美,海水既淡淡咸味,唤醒夏天海洋嘅记忆。

White Haven HK 488

今日用嚟衬托美食既,系呢支纽西兰嘅白酒。

带有果味既清新,fruity 而顺喉。

开胃盘系十年黑醋沙律 HK 148

首先,要赞下 Oyster Manner 既所有 presentation 都好靓,有考虑到艺术感。

其二,佢地对食材同做法既要求好高,喺十年黑醋沙律上,见到大厨将青瓜刨薄片,再卷起放系沙律到,食起上黎脆而清新,每一个细节都追求完美。

烧西班牙乳猪1/4 HK 258,系 Oyster Manner 既 signature dish, 我地当然不能错过!

四分之一既份量,两人同享啱啱好!

如我所说,伴菜既黄梅汁,都细心地煮热左,甘淋落脆皮既乳猪上,仲可以热呼呼甘完美配答。

脆皮,脂肪少,多汁既猪肉嫩滑无比,果然系 signature dish, 我地边食边大赞,今晚几乎每枱客都有 order 呢碟乳猪,千其唔好错!

黑松露卡邦尼意粉 HK 228

最后 order 左呢款卡邦尼意粉 ,都系用心制作之推介!

浓郁既蛋黄,混合香醇既黑松露同忌廉汁,令意粉既口感更有厚度。

扁意粉,非常有口感,系带点硬身的意粉,可以慢嚼小麦香!

成个意粉都做得很不一样,有惊喜!

今晚好开心选对 oyster manner ,美味,环境好,服务佳,极力推荐比大家!