2024-09-15 580 浏览
朋友今日lunch带左我黎天后话想俾惊喜我😂去到餐厅门口都觉得个名似曾相识,印象中食Omakase, 一入去只见张bar台&两位师传,再望一望简单嘅餐牌,不出我所料真系厨师发办,超开心啰,人生第一次系香港食Omakase 😊午市menu有高中低3个价钱, 我地拣左蝉时雨呢个set, 总共有16品。上刺身前,先食左茶碗蒸,配料非常多,蒸蛋滑嘟嘟,蒸得恰到好处,食得出用左鸡汤混合左蛋一齐蒸,相当好味😋长尾鲷刺身鱼肉相当透明,食落清甜有弹性,配上醋啫喱,夏天食好开胃龙虾刺身配虾膏三文鱼鱼子,摆盘好靓,色泽丰富,龙虾肉爽口弹牙,配埋佢地一齐食口感一流赤穗蚝:呢款蚝系生蚝界拎过奖,唔好见佢蚝壳唔大,但肉质好饱满,带有海水味&鲜甜嘅蚝味北海道银雪鱼寿司:表面用火枪轻微烧下,烧香左嘅银雪鱼焦焦香香油脂重右口鱼寿司:鱼肉上面放左鱼边之后再放上鱼肝层层叠寿司,鱼边油份好高,入口即溶紫云丹饭好鬼正,紫菜净系包住海胆食又得,包埋饭食亦得,自行配搭,马粪海胆食得多,紫海胆第一次食,佢比马粪清甜,海水味浓吞拿鱼蓉手卷放上天妇罗碎,增加层次感,食落脆卜卜,而且食到最后都仲有鱼蓉最后不得不提餐厅嘅梅酒非常浓,饮到最

最后不得不提餐厅嘅梅酒非常浓,饮到最后都唔会俾冰溶化而沟淡