2023-04-06 190 浏览
今次第一次嚟铜锣湾新地标「Sugar+」觅食,呢幢大厦入面有唔少高级餐厅,当日我就拣咗呢间「Oouli」食韩式料理,主打釜山传统美食🇰🇷甫进餐厅就会见到一整排落地玻璃,我坐嘅窗边位置可以欣赏到维港景色🏙 当日黄昏时间嚟到,可以望到天色慢慢变暗,入夜气氛更浪漫🌹 餐厅装修时尚有品味,环境宁静,服务有质素🤵🏻晚市tasting menu有9道菜(1480p.p.),Menu海鲜类同淀粉质类比较多,主打韩国新鲜海鲜同韩国直送食材😼♥ Oouli Bu Gak 选用济州海藻及釜山海苔,包裹住米浆炸成嘅脆片,有啲似紫菜天妇罗~不过用米浆炸出嚟口感较厚实同更脆口,无油腻感~ 济州海藻味道同质感都较为特别,有一种特有嘅甘苦味,另外仲配上三色豆腐酱,幼滑清新。 店员有提醒底部啲芝麻脆片只系作装饰,不宜食用㗎~🙊♥ Jagal - Chi刺身由韩国直送,唔同季节会食到唔同嘅时令刺身🐟 今次刺身拼盘有左口鱼、酱油大虾同酱油三文鱼🍣 配上自家制辣海鲜酱及面豉酱,令刺身鲜味更突出,配搭新奇有趣! ♥ Deul Kkae - Juk对韩国人嚟讲韩式粥品系非常适合用嚟宴客,呢款粥添加韩牛、蚬肉、蔬菜,煮咗15个钟
♥ Oouli Bu Gak
♥ Jagal - Chi
♥ Deul Kkae - Juk
对韩国人嚟讲韩式粥品系非常适合用嚟宴客,呢款粥添加韩牛、蚬肉、蔬菜,煮咗15个钟以上,鲜甜美味,营养丰富~ 仲有薄脆米饼伴粥,增加口感😼
♥ Han - Ip
卖相好精致🌸 将橡子果冻切成花嘅形状,令我谂起菊花豆腐,同样好考刀功👀 橡子果冻口感似蒟蒻,伴以酸酸地嘅冻汤及爽口章鱼片,非常醒胃!另外更奉上炸豆腐鳕鱼子三文治,馅料夹住鳕鱼子及泡菜,豆腐用紫菜包裹去炸~ 口感特别😺  再饮啖自家调制米酒,有风味🤭
♥ Bo Yang - Sig
仪式感满满嘅一道菜,喺人参鸡汤Risotto上放咗鸡丝,再喷上人参酒,以创意嘅方式去呈现一道传统菜式😙
♥ Jili - Tang
用海鲜清汤打成泡沫,面头有弹牙嘅烤釜山鲍鱼及洒上辣椒粉,汤嘅底部则有萝卜,整体味道清甜😉
♥ Jan chi
☞ 烤韩国顶级1++韩牛
主菜必点呢个,韩牛烤到啱啱好肉质粉嫩,肉汁丰富,油脂香满满!配上萝卜蓉无咁腻!如果你系追求更丰富嘅油脂,咁就要拣澳洲和牛喇~
☞ 36小时慢煮济州黑毛猪五花
以芝麻叶、腌白萝卜片包裹烤猪腩肉一齐食,味道正宗!配搭酱料去食辣得惹味!
♥ JinSu - Sung Chen
店员推住架手推车奉上釜山饭,原来呢度嘅珍珠米系由主厨韩国自家农地种植再直送香港😲 店员话比市面上嘅大米更有米香!伴菜有黑豆、生鱼肚、腌制芝麻叶、韩国辣椒、鱼仔,另外仲有一碗热辣辣嘅鳗鱼汤配饭食,食完非常之饱肚!
♥ Hu- Sig
用糯米及年糕制作窝夫好烟韧,趁热食年糕更加会拉丝,加埋自家制云呢拿雪糕,可以满足我嘅甜品胃🤰🏻

💬 总结
成餐饭味道传统正宗,甚有釜山风味~ 呢度景观开扬,嚟个浪漫约会都适合👩🏻‍❤️‍👨🏻