2024-11-22
最近我去咗旺角嘅「铁板世家」,真系食到好满足,无论系食物质素、环境气氛都非常好,难怪当晚平日都全场满客!汤方面,一坐低未嗌嘢食店员已经问饮咩汤🤣。我地「白汤-忌廉汤」同「红汤-罗宋汤」各叫咗1份。白汤滑滑地,奶香味浓郁。罗宋汤则酸酸甜甜,味道清新,唔会太浓重,好开胃!首先讲讲「铁板肉眼牛扒」,我叫咗五成熟。牛扒外层煎得香脆,里面保持住肉质嘅鲜嫩,咬落去Juicy到爆,肉味十足,真系好开心。铁板系超热,"喳喳"声响咗好耐都唔停。佢哋用嘅黑椒酱汁亦非常好味,搭配牛扒一齐食,简直系无得输!每一口都充满满足感,真系一个牛扒爱好者唔可以错过嘅选择。薯条份量亦好多,男仔都够食。朋友试咗「铁板珍宝什扒」,呢个拼盘集齐咗唔同嘅肉类,包括猪肉、鸡肉同牛肉,口感多样化。每样肉类都煮得刚刚好!仲有肠仔,烟肉,薯条,份量十足,种类好多,呢个拼盘非常适合想试唔同口味嘅朋友。饮品方面,我选择咗冻柠檬水同冻柠檬茶,正常发挥,唔错!环境方面,铁板世家嘅装潢简约而时尚,坐落在旺角这个繁忙地段却又有一种轻松的感觉,"喳喳"铁板声配合店内嘅怀旧装修,别有一番香港独有的味道。
饮品方面,我选择咗冻柠檬水同冻柠檬茶,正常发挥,唔错!