2023-02-22
二世祖 📍大角咀福全街18号地舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━呢间cafe我bookmarked咗好耐 终于有机会同friend一齐试吓🤩 不过可能因为期望太大 所以觉得冇乜惊喜 只系合格分数🤔━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🧇 自家制芥末洋葱酱炸鸡窝夫148 +10%▶︎ 窝夫同炸鸡交叠摆放 上面淋咗酱汁同花生碎 仲有一只太阳蛋 另外配有枫糖浆可以自己加▶︎ 炸鸡粉浆正常偏厚 而鸡肉食落尚算嫩滑 但有啲位仲有少少粉红色🥶 调味上有啲地方食落会偏咸 🤏🏻▶︎ 窝夫外脆内软 带少少甜味 甜度不高👍🏻▶︎ 酱料调味有少少似避风塘嘅感觉 芥末味唔太重 主要系忌廉加洋葱嘅味道 食落比较重口味 🫣好味指数:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍕 墨汁芝士软壳蟹烟三文鱼薄饼 $158 +10%▶︎ 薄底pizza 脆底上面铺住芝士同墨鱼汁 每一旧都有烟三文鱼~▶︎ 入口有少少墨汁嘅腥味 跟住就系芝士香 食到三文鱼嘅时候就觉得太咸🫢▶︎ 饼底似硬脆饼干 甚至比芝士仲薄 所以食落都几漏 建议最少三个人share😗▶︎ 真系要趁热食 冻咗之
📍大角咀福全街18号地舖
不过可能因为期望太大 所以觉得冇乜惊喜 只系合格分数🤔
🧇 自家制芥末洋葱酱炸鸡窝夫148 +10%
▶︎ 窝夫外脆内软 带少少甜味 甜度不高👍🏻
好味指数:●●●◐◯
🍕 墨汁芝士软壳蟹烟三文鱼薄饼 $158 +10%
▶︎ 真系要趁热食 冻咗之后腥味更加明显 且芝士都变硬 颇为难以下咽
好味指数:●●●◯◯
🍰 提拉米祖 $108 +10%
▶︎ 用玻璃碗装住 两层手指饼干同mascarpone交叠 最上层系可可粉 非常大份 足够四个人share
▶︎ mascarpone系比较厚重浓郁嘅口感 不过唔会有胶质感 食多会比较漏🤏🏻
▶︎ 下面嘅手指饼有啲太湿润 且咖啡苦香唔太出 因此令整体甜度较高
好味指数:●●●◐◯
🍫 冻二世祖特浓朱古力 $48 +10%
▶︎ 一樽朱古力 可以倒四五细杯左右 同样建议多啲人分
▶︎ 朱古力浓度的确几高 饮到最尾会觉得有可可粉沉底 不过甜度都偏高 时候细啖细啖慢慢饮😗
好味指数:●●●●◯
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 12月头 (晚餐)
快乐指数😋: ⑥②/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌗🌑🌑