2022-10-29
L'AMOUR (大埔)📍大埔大埔太和路15号太和中心地下38号舖最近因工作关系多左留意大埔区餐厅,发现太和一个住宅区内竟然有间法国西餐厅。餐厅外面有部木制钢琴,门口有一道好高嘅落地玻璃门,完全睇唔透餐厅内部,感觉都几神秘。客人嚟到之后需要按门铃,由餐厅职员开门俾你。神奇在于当职员开门时成个落地玻璃都会变透明,但门一关上时又透番实色。😂 餐厅系门口设计上都花尽心思,应该系为左提高私隐度而不惜工本去安装左大型雾化玻璃,呢个位的确特别👍🏻餐厅虽然面积唔大,但睇得出老板落足心机想做好个装修。一入到去最eye catching 就系一个高到天花板嘅酒柜,每一层都放满各式各样嘅酒又有灯饰点缀。餐厅楼底高,配埋个大型吊灯,同英伦风啡色木墙几有格调!巨型餐牌上有多个套餐俾客人拣,而我地就拣左个经济级6 courses set dinner ($688 per person) 。Menu走极神秘路线,基本上除左main course 有透露 鸡、牛、猪 嘅选择外,你系冇可能知道个套餐包含咩野食, 皆因全部都系㊙️「季节限定」菜式㊙️。但有时啲野就偏偏系愈神就愈好奇🤭👩🍳 1. 季节限定法式前菜:法式鹅肝
📍大埔大埔太和路15号太和中心地下38号舖
👩🍳 1. 季节限定法式前菜:法式鹅肝冻
清甜青葡萄配以法式鹅肝冻,鹅肝冻杰身浓郁,旁边有少量杂果陪衬,有开胃效果。
👩🍳2. 季节限定法式浓汤:鸡肉忌廉汤
非常浓厚嘅法式鸡肉忌廉汤,汤底估计混合左薯蓉,再加埋粟米粒,萝卜粒,鸡肉件,所以口感比一般忌廉汤丰厚。足料!
👩🍳3. 季节限定法式多士:金箔鱼子酱多士
热辣辣又香脆嘅多士上铺满鱼子酱,因为真系好重手,所以系有啲咸,重口味人士就岩晒!
👩🍳4. 季节限定轻食:法式鹅肝挞
鹅肝挞一上枱就已经闻到好香嘅酥皮味!热辣辣嘅鹅肝入口即化,酥皮又香脆,仲要个挞系大大件添!
👩🍳5. Main Course:
▫️传统法式鹅肝牛柳
鹅肝大大份,面头脆脆地,内里唔干,切合预期水准。
牛柳极厚身,拣左medium rare都冇血水,师傅控制得几好!虽然厚但可以keep到口感柔嫩而有牛味!👍🏻👍🏻
另一份main 我地拣左鱼。
▫️法式西𫚧鲈
西𫚧鲈鱼肉鲜甜,蒜子肉质嫩滑!特色配料分别有椰菜花蓉同埋红腰豆。第一次品尝椰菜花蓉,感觉几清新又健康。
👩🍳6. 季节限定甜品:
🍰Tiramisu:面头coco powder 够干爽,而表层Mascarpone cheese 质感软滑轻盈,中间亦带有espresso 香味。
🧀Cheese cake: 芝士比较淡口配以芒果显得更清新!最紧要唔甜,食完都唔会溜!
🥂我地额外order左两杯House White $58 per glass, 微甜易入口,唔会dry。