2023-01-12
屋企楼下开左呢间新烧味餐室,感觉几高档今日终于有时间去试试透明玻璃窗好干净,挂满烧味,靓唔靓一眼俾你睇哂 平时见好多街坊都烧味外卖加𩠌叫左个2人餐 188 有乳猪例牌 (今日卖哂乳猪, 改左烧鹅) 烧味双并 可以自己拣 (我拣左叉油鸡) 油菜例汤2个饭/面/粉 2杯饮品 师传好钖我,俾左半只烧鹅脾 ~正呀~ 呢度既烧鹅系薰香烧鹅,食入口真系有D香味 皮好薄,而且无肥膏~ 肉好嫩,唔系嚡习习个只味道属于淡口,唔会好浓,仲食到鹅味 叉烧拼油鸡 今日问番,先知我女唔知咩系油鸡 咪即系豉油鸡啰~即刻点个俾佢食。鸡肉几滑,唔嚡,豉油鸡的鸡皮好重要,呢度既鸡皮无乜肥膏, 够爽。不错不过个姜蓉有D过咸叉烧系柚子蜜叉烧黎, 几有GIMMICK 不过唔记得要半肥瘦,成旧瘦叉有少少嚡~ 唔知点解食烧味就好想拼濑粉 (原来阿女又未食过濑粉~@@ ) 濑粉是广东省著名传统小吃,用稻米打磨之后的粘米粉整成我估同烧味一样出自广东,所以成为朋友而且濑粉唔会索油,唔怕索哂烧味既油,所以佢地会成日一齐出现(以上只系个人谂法~)呢度既濑粉比较粗身,几弹牙,唔会淋PAT PAT 。仲好大碗~@@ 阿女点的公仔面 ~ 完全唔
今日终于有时间去试试 透明玻璃窗好干净,挂满烧味,靓唔靓一眼俾你睇哂
平时见好多街坊都烧味外卖加𩠌 叫左个2人餐 188
有乳猪例牌 (今日卖哂乳猪, 改左烧鹅)
烧味双并 可以自己拣 (我拣左叉油鸡)
油菜
例汤
2个饭/面/粉
皮好薄,而且无肥膏~ 肉好嫩,唔系嚡习习个只
味道属于淡口,唔会好浓,仲食到鹅味 叉烧拼油鸡
今日问番,先知我女唔知咩系油鸡
咪即系豉油鸡啰~
即刻点个俾佢食。鸡肉几滑,唔嚡,
豉油鸡的鸡皮好重要,呢度既鸡皮无乜肥膏, 够爽。不错
不过个姜蓉有D过咸 叉烧系柚子蜜叉烧黎, 几有GIMMICK
濑粉是广东省著名传统小吃,用稻米打磨之后的粘米粉整成
我估同烧味一样出自广东,所以成为朋友
而且濑粉唔会索油,唔怕索哂烧味既油,所以佢地会成日一齐出现
(以上只系个人谂法~)
完全唔明点解食烧味会并公仔面, 小朋友真系可爱 跟餐冻饮加3蚊, 特饮加8蚊
特饮好似好抵~ 即刻叫番个咸柠七先~
阿女仲醒,冻利宾纳加3蚊咋~