2018-07-19 506 浏览
今日公司请食饭,去咗铜锣湾三希楼食川菜。之前听过呢间餐厅,都系话食打边炉,原来呢度嘅川菜都好出名。第一样嚟嘅系麻辣口水猪手,猪手好入味,亦都去左骨,佢嘅辣味都几强劲,越食越辣,不过好好味,但有啲唔系好食到辣嘅同事就觉得好太辣。之后就嚟咗个蜂蜜番茄,呢个蜂蜜番茄真系好好好好好好食,一定要叫,只系$38。食完啱啱𠮶个口水猪手,个口劲辣嘅时候食番一片冻冰冰,好清新有蜂蜜味嘅蕃茄,为个口腔降温。佢真系好好食,完全唔似食紧蕃茄,本身个番茄已经好甜,再加上上面加咗蜂蜜成件事好似食紧甜品一样。我绝对一个人可以食晒成碟。之后仲有一个前菜要沙拉鲜笋,本身唔系好食笋嘅我食左一旧,完全唔个系笋嚟嘅,仲以为系苹果沙律,系同事讲我先知,口感好清新爽脆,几开胃。之后重点就嚟啦,水煮鱼。一睇到啲辣椒同事都觉得好惊好惊好辣,但系其实食落冇麻辣口水猪手咁辣。你入面好多鱼块,虽然我唔知用左咩鱼,但系鱼肉好滑,唔腥,仲有好多火锅粉,好正宗。之后再嚟多个干锅猪大肠,其实我本身唔识猪肠嘅,但系个个同事都食得好滋味话好好食我就试咗一旧,真系冇得弹,令我一试爱上。佢系好香脆,外面炸到卜卜脆,入边亦都冇腥味,口感好似食紧薯片咁,再加

麻辣口水猪手

蜂蜜番茄

沙拉鲜笋

水煮鱼

之后再嚟多个干锅猪大肠,其实我本身唔识猪肠嘅,但系个个同事都食得好滋味话好好食我就试咗一旧,真系冇得弹,令我一试爱上。佢系好香脆,外面炸到卜卜脆,入边亦都冇腥味,口感好似食紧薯片咁,再加上干锅嘅煮法粒粒都好入味,难怪个个都抢住食。
干锅猪大肠

黎完一大堆充满辣椒嘅菜式之后,就上咗个酸菜豆腐中和一下,豆腐好滑,配上酸菜,好清新好refreshing。
酸菜豆腐

招牌咕噜肉同埋三希吊烧鸡都系呢度嘅好出名嘅菜式。咕噜肉同平时食嘅咕噜肉好唔一样呢度用咗其他有用咗提子干酸梅等等嘅材料带出咕噜肉嘅甜酸味。吊烧鸡翼都系皮薄多汁,外脆内软,冇得顶。
招牌咕噜肉
三希吊烧鸡

又来一个甜品就系山水撞到豆腐花,真系成筒豆腐花上台,即刻片俾你。最钟意系佢有一个桂花糖浆超级好食。桂花糖酱味道好清新,带点桂花香味,冇黄糖或者就普通糖水咁甜。豆腐花亦都好香好滑,必食。
山泉水即撞豆腐花
麻辣口水猪手