2024-10-15 889 浏览
坐榻榻米叹米芝莲推荐寿喜烧今次去咗尖沙咀 apple store 隔离既禅八食寿喜烧,之前佢地仲三年入选米芝莲推介架~依家夜晚餐厅供应 3 款 set: 梅 $488/ 竹 $628 同 松 $788 我地拣咗竹+松 📍前菜 — 极上鞑靼盒(特上/极上)高级既极上多咗甜虾同用鱼子;另外大家都有海胆/赤身/拖罗,系满满既鲜味📍刺身 3 点— 甜虾/赤贝/间白鱼 三款都好鲜美📍烧物(竹限定) 系一个轻烧和牛西冷,和牛轻轻火灸过,油脂感刚好入口不至于太过油腻;松就无烧物,换成海胆伴大叶天妇罗,呢个不得了,满满既海胆配上炸香既大叶天妇罗每一口都系大满足📍 寿喜烧/火锅 大家可以拣 A4或者 A5 宫崎和牛西冷(3片) +北海道豚肉眼(3片) ,我同朋友就 A4 同 A5各一,和牛脂肪丰富、油花均匀,质地紧实,煮熟再加上沾蛋汁入口滑溜即化既口感💯食完和牛,要再配搭野菜盛就刚好中和返一下📍蒸物 蟹肉茶碗蒸蛋鸡蛋够嫩滑📍饭/乌冬 我觉得食sukiyaki 系要配乌冬先啱架~~📍甘味 北海道十胜红豆雪糕及哈蜜瓜#尖沙咀美食#打卡餐厅#打卡美食#相机食先#尖沙咀寿喜烧#尖沙咀日式餐厅#topcityb
坐榻榻米叹米芝莲推荐寿喜烧

我地拣咗竹+松

📍前菜 — 极上鞑靼盒(特上/极上)

📍刺身 3 点— 甜虾/赤贝/间白鱼
三款都好鲜美

📍烧物(竹限定)

📍 寿喜烧/火锅

食完和牛,要再配搭野菜盛就刚好中和返一下

📍蒸物
蟹肉茶碗蒸蛋鸡蛋够嫩滑

📍饭/乌冬
我觉得食sukiyaki 系要配乌冬先啱架~~

📍甘味
北海道十胜红豆雪糕及哈蜜瓜

#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller