2023-03-22
一个月一次老公带我去左食omakase,拣左呢间位于北角马宝道,店内座位唔多,一定要预约,今日都差不多满座,我地今晚就拣左$980,性价比超高,好推介。Dinner每位都会送一壶清酒,味道甜甜地比较fruity易入口。前菜山葵渍准山,莲藕渍,水云,酒盗芝士配内脏九州长井生蚝海水味道浓郁,入口爽口,蚝味鲜甜。萤光鱿鱼师傅用火枪烧过表面,香味十足,一咬落去只只爆膏。帆立贝大大粒加左少少岩盐,入口鲜甜爽口,加埋花一齐食更添香味。𫚕鱼厚切,肉质细致幼嫩,加上师傅鲜磨嘅七彩胡麻,入口咸咸地充满芝麻香味。矶煮鲍鱼用左慢煮去烹煮鲍鱼,肉质弹牙唔靭,连埋鲍鱼肝酱一齐食味道浓郁。牙带鱼鱼皮烧到香脆,肉质嫩滑。昆布滑子菇汤入口滑嘟嘟,味道清清地,饮番热汤暖下胃。寿司深海池鱼食落有少少烟熏味,层次丰富,肉质有弹性。赤六鱼边香口,肉质紧致结实。大拖罗油脂丰富,入口即溶,完全无筋。吞拿鱼脑天加赤身脑天系吞拿鱼嘅天灵盖,好稀有,师傅炙烧过再加埋赤身同脆口嘅紫菜,口感丰富。甜虾三重奏虾膏浓郁,甜虾肉质弹牙,鲜甜无比。左口鱼师傅话叫做消失的鱼,要快d食,好好味,一入口即溶化,油脂好香。海胆杯Creamy,鲜甜浓郁,食
前菜
山葵渍准山,莲藕渍,水云,酒盗芝士配内脏
九州长井生蚝
海水味道浓郁,入口爽口,蚝味鲜甜。
萤光鱿鱼
师傅用火枪烧过表面,香味十足,一咬落去只只爆膏。
帆立贝
大大粒加左少少岩盐,入口鲜甜爽口,加埋花一齐食更添香味。
𫚕鱼
矶煮鲍鱼
牙带鱼
鱼皮烧到香脆,肉质嫩滑。
昆布滑子菇汤
入口滑嘟嘟,味道清清地,饮番热汤暖下胃。
寿司
深海池鱼
食落有少少烟熏味,层次丰富,肉质有弹性。
赤六
鱼边香口,肉质紧致结实。
大拖罗
油脂丰富,入口即溶,完全无筋。
吞拿鱼脑天加赤身
甜虾三重奏
虾膏浓郁,甜虾肉质弹牙,鲜甜无比。
左口鱼
海胆杯
Creamy,鲜甜浓郁,食完反转个杯原来系富士山
秋田县后文乌冬
蟹肉鲜甜,乌冬爽滑,好好食连汤都饮埋。
厥饼
我最中意食嘅,口感烟韧,味道唔会太甜。