2018-10-16 37 浏览
今日经过荃湾 女朋友想食西餐,上openrice app search下 发现有间新开既西餐厅系附近 所以行左过去睇下有冇野岩食 呢间餐厅叫名捌月,唔知同元朗果间夏捌月系咪同一个老细开既呢? 入到去睇menu见到有两款2人 set dinner , 拣左set A, 498$ 价钱唔算平 但细心睇系物有所值,因为呢间餐厅既set dinner系全包, 沙律,头盘小食,餐包,汤主菜,甜品同饮品都包晒,唔似得其他西餐 写明set dinner但 甜品饮品又要额外收费。 我同女友见是日餐汤只系普通忌廉汤 所以都加12$转饮龙虾汤,汤够浓味,龙虾仔都够多. 好快沙律就到, 特别钟意佢个沙律有脆面包粒同芝士,增加口感同味道,然后前菜仲有芝士蓝青口,蓝青口鲜味得黎又有淡淡芝士味,附上两条餐包点d芝士黎食,别有一番风味. 主菜系霜降牛扒5成熟, 肉质正常,值得一赞系肉味非常浓郁,唔会煎得太熟,食得出绝对唔系cafe西餐果d普通超级市场货. 锯完扒就食另一个主菜,之前在元朗夏捌月有好出名既蟹肉蟹膏意粉,问店员可唔可以将套餐意粉改做蟹肉蟹膏,老板话加$50可以转,见女友咁想食,我地都加左50$升级食这个既名菜,我敢讲,我食过几间餐厅既蟹膏蟹肉意粉,佢地既蟹膏蟹味都唔够明显, 但名捌月既蟹膏蟹肉意粉就能够做到淡淡意粉都食到蟹肉,口感好丰富! 暂时系我食过最好味既蟹膏蟹肉意粉。 最后食埋甜品同饮佢出名既冰镇奶茶,甜品方面就普通迷你芝士蛋糕,可能已太饱,感觉无乜特别,不过整晚都算食得好满意,店员有礼貌,装修算不错,只系稍嫌冷气有点冻,好彩好友有带定薄褛。