2022-04-20 330 浏览
曾经有幻想过,如果要畀我拣开一间食店,首选一定系车仔面店。富浓厚香港特色嘅车仔面,源于50年代尚未发展,居民谋生艰难嘅香港。小贩以木头车在街头设置流动面档,以价钱低廉嘅食材,顾客只需便宜价钱,就可以自由配搭一碗心仪面食,因此多年来都广受欢迎😋时至今天,已经不再存在街头流动小贩。而车仔面都已经入舖成为热门港式美食之一。望落其实简单,但要煮岀一碗好食嘅车仔面,由汤底、面线、食材、预制等工作都不能马虎,所以真系每道微少,迸发岀伟大😌🍜靓料四𩠌车仔面 $➎⓿ 近排发觉大埔呢间车仔面店,门面光鲜十分吸睛👀所有𩠌同样价格任你拣,叫左个4𩠌车仔面,每款𩠌都畀得几足料🤩嗌左佢推介嘅酱烧猪颈肉又几爽口、鱿鱼浓郁咖哩汁味鲜味爽口、午餐肉同红肠预先煎香食落更滋味🤭面底拣左佢地推介嘅鲜制油面,食落的确系零舍有口感。嗌左外卖加1蚊帮你分汤,个外卖兜仲有隔热涂层,行15分钟拎到翻屋企食都唔会淋哂冻哂十分抵赞👍🏻浓香沙嗲汤底 +$➏平时食车仔面都会拣辣汁,今次睇佢order 纸见佢有推介嘅沙嗲汤,真系无推介错。沙嗲汁浓得好适中,唔会浓到好似火锅汤底咁又不会太淡。而且见到入面有花生粒,令到汤底更加香,食过翻寻味,值得

🍜靓料四𩠌车仔面 $➎⓿

浓香沙嗲汤底 +$➏
平时食车仔面都会拣辣汁,今次睇佢order 纸见佢有推介嘅沙嗲汤,真系无推介错。沙嗲汁浓得好适中,唔会浓到好似火锅汤底咁又不会太淡。而且见到入面有花生粒,令到汤底更加香,食过翻寻味,值得大家慕名试试!

📍三不馆车仔面
大埔广福道88号地下