2023-10-30
平日唔常出港岛嘅我,为左呢间餐厅而黎到铜锣湾,绝对无后悔。今晚嘅铁板烧,唔选择饮啤酒,来一杯意大利花茶。健康又解腻。牛油果海虾沙律作为前菜,当中加上柚子醋,酸酸地好开胃。蟹肉海胆松露溏心蛋卖相精致优雅。海胆甘甜,带有淡淡松露香,唔会相抢。半熟溏心蛋配上蟹肉,高质。火焰黑松露汁煮帆立贝火焰效果打卡一流。面头嘅紫苏花同三文鱼籽令整体颜色更丰富。帆立贝大大粒好鲜甜,加上酒香同黑松露香,香气迫人。活鲍鱼配蟹肉海苔酱来自南非嘅鲍鱼,肉质弹牙,味道鲜甜。也上蘸上大厨自家制调配蟹肉海苔酱。平时唔太食鲍鱼内脏,但煎香后都唔错。活龙虾来自澳洲嘅龙虾,以半刺身做法制成,比平日一般全熟嘅煮法,更加爽口。面上以龙虾膏同海胆嘅酱汁,鲜味十足。熊本县A5和牛厚烧厚烧和牛油脂香极丰富,配上蒜片同少许岩盐已经满分。伴碟有煎蔬菜,包括茄子/南瓜/啡菇,平均一下油脂感。特别喜喜南瓜,好甜。刺身带子豆腐鲷鱼汤非常香浓嘅鱼汤,奶滑感重。配上鲜甜带子刺身,加上龙虾壳一齐熬煮,鲜甜感十足。黑松露三文鱼籽海胆杯炒饭先用高身杯上,打卡一流。炒饭面系满满嘅海胆、三文鱼籽同黑松露,用眼睛都感觉到鲜味。打上后店员可以帮忙将饭由杯中放返上碟
今晚嘅铁板烧,唔选择饮啤酒,来一杯意大利花茶。健康又解腻。
牛油果海虾沙律作为前菜,当中加上柚子醋,酸酸地好开胃。
蟹肉海胆松露溏心蛋
火焰黑松露汁煮帆立贝
活鲍鱼配蟹肉海苔酱
活龙虾
熊本县A5和牛厚烧
刺身带子豆腐鲷鱼汤
黑松露三文鱼籽海胆杯炒饭
先用高身杯上,打卡一流。炒饭面系满满嘅海胆、三文鱼籽同黑松露,用眼睛都感觉到鲜味。打上后店员可以帮忙将饭由杯中放返上碟,方便进食,好贴心。
铁板疏乎厘
铁板上制成梳乎厘质感松软,蛋味香浓,配上红豆或芝麻味雪糕,为呢餐划上完美句号。