2022-08-06 5593 浏览
星月居另一间好味嘅顺德菜,据说主厨是以前顺德联谊总会主厨,少不免会同现在的顺德联谊总会做一个比较。个人觉得星月居的味道唔会好似顺德联谊总会𠮶种浓味,马上一拳打醒你𠮶种,而系散发着一种优雅嘅味道,第一口你会觉得佢有少少淡,慢慢味上心头,所以边间好食啲人云亦云,绝对冇一个肯定嘅答案、纯粹个人口味。不过有一道𩠌系我觉得全晚焦点,因为顺德联谊总会系冇嘅,系椒盐蟹脚,上枱蟹脚肥壮,通常新鲜嘅海鲜点会椒盐啊,岂不是浪费?虽然椒盐,薄簿脆衣外表松软,咬到内里肥美鲜甜肉质可谓人间极品,如果有干邑沟普洱佐酒解腻简直系天造地设组合<认真ing >反之黄皮老虎两食有少少失望,第一呢条黄皮老虎太瘦,肉唔够,全部食骨,所以炒球,头腩食唔到黄皮老虎应有嘅烟靭外皮啖啖肉精粹、毕竟休渔期,希望休渔期过后质量会有提升顺带一提,佢嘅虾片做得10分出色即叫即炸,不油腻、充满虾香味值得一试、朋友带咗一罐奖门人解酒葛显神通声称边饮酒边饮可以有解酒作用,「酒量浅我试一试,试完饮酒好easy」, 「起码平时饮到红卜卜,揸车会见到博lock 」今次唔知系咪心理作用真系冇乜事,味道同普通五花茶一样,绝对唔难饮,有机会大

顺带一提,佢嘅虾片做得10分出色即叫即炸,不油腻、充满虾香味值得一试、朋友带咗一罐奖门人解酒葛显神通声称边饮酒边饮可以有解酒作用,「酒量浅我试一试,试完饮酒好easy」, 「起码平时饮到红卜卜,揸车会见到博lock 」今次唔知系咪心理作用真系冇乜事,味道同普通五花茶一样,绝对唔难饮,有机会大家都可以试一试