2021-01-12
New year. New me.新一年要对自己好啲呀💓为左慰劳辛苦左1年嘅自己,今年1月1就去左朋友介绍,位于中环嘅’甘’,咁除左普通ment之外,佢地仲有个$280(需加一)包每人一份主菜嘅午市放题😍,你可以由中午12点作战到2点半,虽然款式唔算好多,但差唔多样样都系超水准,所以呢个价钱,认真抵🤩(我食完一次就想book下次,试埋未试过嘅嘢🤤)呢到虽然唔算十分静,但气氛真系一流,加上下个月就系情人节,你...识做啦😏1️⃣前菜~-脆炸鸡件🍗:食落啖啖肉,好juicy🤤脆浆好薄,咬落一啲都唔腻(推介⭐️)-香煎豚肉饺子🥟:味道都几香,而且即使煎过都唔会好油亦唔会干-炸鸡翼🍖:味道咸香,咬落小脆2️⃣沙律及天妇罗~-薄切牛沙律🐮:菜同牛嘅份量都超级多,但啲牛肉无论质感定味道都好似打边炉嘅肥牛,所以大家无谓晒quota☹️-刺身荟沙律🥗:入面有啲三文鱼刺身,三文鱼籽同啲带有少咸嘅脆片,加埋黑醋汁捞埋啲菜食,鲜得来又好开胃(推介⭐️)-杂锦天妇罗🍤:薄薄嘅脆浆包住已经略略调过味嘅大虾同蔬菜,食晒都几饱肚下但唔会好油,虾亦几爽口👍🏻3️⃣卷物🍥~(我谂厨师无跟到个list整比我,因为我见全部都有啲碎吞拿鱼😂)
新一年要对自己好啲呀💓
1️⃣前菜~
-炸鸡翼🍖:味道咸香,咬落小脆
2️⃣沙律及天妇罗~
3️⃣卷物🍥~
-呢个卷物platter用料都几新鲜,而且size唔大,令你食到高质嘅寿司之余仲唔会好快饱🤪
4️⃣刺身:三文鱼及鱼籽,油甘鱼,带子,甜虾🍣~
-好新鲜,而且厚得来完全无筋。其中最推介嘅系三文鱼籽,虽然可能咸左少少,但每一粒都涨卜卜,好juicy(推介⭐️)
5️⃣串烧~(鸡软骨好似好早就卖晒,大家想食嘅记得早啲来呀☹️)
-鸡肾:好有口感,但味道较淡
-五花腩:半肥半瘦嘅口感实在太正,仲可以唧啲青柠去除腻唧感觉
6️⃣主菜:牛扒/三文鱼扒/烤鸡(每人可选一款)~
-肉眼扒配自家制烧汁🥩:牛扒好juicy,自家制烧汁亦唔错(推介⭐️)
-三文鱼扒配甜酱🐟:甜酱同鱼扒岀奇地夹,鱼扒保持嫩滑juicy,不过因为鱼油嘅关系会比牛扒更易饱
7️⃣饭或面~
(恕我无能为力,转鹅肝配鳗鱼饭都饱到试唔到😫)
8️⃣甜品~
-以两粒唔同口味嘅雪米糍作为总结,虽然超冻但好满足🥰