2022-06-04
去亲长洲都帮衬角酪,谂住揾啲新意啦所以就周围走发掘下未食过嘅甜品店🤓行下行下就俾「茶山」嘅甜品柜吸引咗我同友人👀里面有最近好hit嘅牛角窝夫🧇🥐😍仲有芭菲etc我地行到攰加上天气热,见到个柜 我地二话不说就决定食呢间🤤!🔹无花果牛角窝夫配薄荷朱古力雪糕($52) 摆盘够哂靓💓💯 有两大件嘅牛角窝夫夹住雪糕,我地两个share一人一件啱啱好,食完都有啲饱🤣🙈 Croffle即叫即整,外脆内软,好香牛油味🧈😋 配上清新嘅薄荷朱古力雪糕 同croffle嘅牛油味好夹👍 拣咗特别啲嘅无花果 但应该未熟得哂,有啲硬同草青味🥲🔹绿茶红豆白玉芭菲($64) 呢个芭菲中哂我地两个嘅胃💓首先要讲下佢个绿茶雪糕!超!好!食!🍵 同H字头嘅绿茶雪糕重茶甘味唔同 「茶山」呢只较重奶味,好似饮紧matcha latte咁🍵😋 第一层有绿茶蕨饼同白玉各一、红豆、雪糕同cream🍨 第二层有蛋糕同脆脆🍨 第三层重复红豆同绿茶酱🍨 底层都系绿茶蕨饼同白玉、红豆🍨 红豆微甜 可以中和绿茶酱嘅甘味👍每啖都食到cream 我地一
行下行下就俾「茶山」嘅甜品柜吸引咗我同友人👀
里面有最近好hit嘅牛角窝夫🧇🥐😍仲有芭菲etc
🔹无花果牛角窝夫配薄荷朱古力雪糕($52)
摆盘够哂靓💓💯
Croffle即叫即整,外脆内软,好香牛油味🧈😋
配上清新嘅薄荷朱古力雪糕 同croffle嘅牛油味好夹👍
拣咗特别啲嘅无花果 但应该未熟得哂,有啲硬同草青味🥲
🔹绿茶红豆白玉芭菲($64)
第一层有绿茶蕨饼同白玉各一、红豆、雪糕同cream🍨
第二层有蛋糕同脆脆🍨
第三层重复红豆同绿茶酱🍨
底层都系绿茶蕨饼同白玉、红豆🍨
红豆微甜 可以中和绿茶酱嘅甘味👍每啖都食到cream 我地一边食一边话「好邪恶啊」😂
🔹柠檬 台湾蜜香红($34)
友人本身想饮白桃乌龙,不过个日无 唯有叫呢杯,如图所见,就系一杯冻柠茶💁🏻♀️
🔹百香果 全萱青茶($34)
好多百香果籽 味道正常
总结:
「茶山」系间有质素嘅café😛想同fdchill下的话系个唔错嘅选择👍
不过要留意因为店内只有4张枱,想食就要有心理准备俾啲耐心等候喇,我地个日接近17:00去到都等咗一段时间先入得🥵(食好西嘅代价😌)
🔖茶山 𝗠𝘁𝗲𝗮
📍长洲新兴街45号地舖