2013-11-09
莫师傅系我认识的厨师之中最出色的一个, 又煮得, 又talk得, 又睇得, 型到爆, 知识广博又富幽默感. 佢既铁板烧系我有生以来食过最好味的. 最近莫师傅系大坑开左间小店自己做老板, 我当然要黎捧下场, 成年无试佢既手势, 今晚一次过食晒佢既招牌菜, 再加几味新菜式, 真系不得了, 好味到隔左两个星期都仲好挂住, 好想再食.先黎头盆 - 三种刺身, 有拖罗, 海胆同赤贝. 超级靓料同劲新鲜就不在话下, 最可爱系海胆的 presentation. 用青瓜挖空个兜放入海胆, 侧边插住支开叉的竹签, 夹住两块紫菜, 俾你自己包住d海胆食, 成个造型好似只帆船仔咁, so cute!跟住系锅烧喜知次伴大蚬, 呢味菜式系铁板烧同锅烧既混合体, 先将厚厚的喜知次鱼柳用铁板煎香, 大蚬就放入锅中加大量清酒在旁边一路煎鱼一路煮蚬, 当鱼煎至半熟再放入锅中焗一焗, 个汁吸收晒大蚬既鲜甜同喜之次既鱼油香味, 鱼肉又香又滑, 睇晒成个烹调过程直到上碟, 令人更加期待, 真系好精彩.跟住落黎系一味超乎常人可以炮制得到的菜色 - 波士顿龙虾伴忌廉汁, 龙虾看似是铁板烧很普遍的菜式, 特别在于师傅的细心和耐力,