2018-08-13
平时食嘢,大家都会去地面,最多都系几层高嘅商场大厦。今次朋友带我嚟旺角弥敦道18楼,享受高空美食。DouX 在法文有「柔软、甜蜜、 温馨」的意思。果然冇错,一出lift大堂就可以见到甜品Menu,造型新奇,好有特色。各种唔同嘅造型,我谂今晚无论点饱,都要留肚试一试。等食嘅时候,先视察下周围环境先,餐厅室内灯光昏暗,营造出舒服放松嘅环境,餐厅四四方方,设有一个小酒吧,晚上八点半,已经坐满食客,透过玻璃可以望到室外嘅环境,是放工后欢聚嘅好地方。烟三文鱼材料十足,配有提子干,合桃,拌匀沙律菜食,再加上黑醋,特别野味。小食拼盘,有四种材料组成,炸虾,炸薯条,炸鸡,还有炸芝士。侧边仲有沙律菜,可以清洗油腻。我觉得炸鸡好入味。再嚟就系黑松露杂菌意粉,本身餐牌系蝴蝶粉,因为我哋想食意粉,所以要求改意粉。餐厅配合我哋嘅需要,好乐意为我地改食材。呢个就系万众期待嘅甜品啦,修饰得非常之漂亮,好有艺术性质,有啫喱曲奇碎等修饰,围绕住主角就系水蜜桃造型嘅甜品,食落它的甜度啱啱好,而且带出咗水蜜桃嘅香味,值得推介。
各种唔同嘅造型,我谂今晚无论点饱,都要留肚试一试。