2022-10-23
前排好钟意一套台湾剧叫华灯初上,今日去食嘅呢间餐厅充分体现左80年代条通文化个种日式酒店的装修!里面嘅装修非常之有心思,而且有好多小彩蛋系入面 !大家千其唔好错过。 当然啦,入面系正经餐厅,系唔会有小姐嘅,所以大家千其唔好谂错隔离🤣🤣一般的台湾菜,只会俾人感觉系地道小吃,上唔到大台。而我刚走入黎都系呢个感觉,心想:吓?台湾菜都系个啲野,好极有个谱啦?就睇下你点收呢个价。 而且一入到店舖入面, 首先会被佢的装修吸引,亦会好自然觉得系一间「食装修」的铺头。言归正传,讲返啲野食先古早味佛跳墙🍲佛跳墙听就听得多啦,食都系第一次,仲要估唔到系台湾餐厅食。成件事好似错哂咁😂 不过,呢一个佛跳墙绝对无令我失望。 大家都知道,佛跳墙系将各种山珍海味摆入去炖盅入边,细火慢炖而来既精粹。而佛跳墙最重要系火候同足料,鲍鱼、花胶、海参、金华火腿、嫩鸡、日月鱼,应有尽有,汤浓郁而骨胶原十足,入边有晒珍馐嘅香味,超正!台湾海山酱油炒松阪猪配饭🐷成餐饭最喜欢呢一味,原因就系超级送饭👍👍松阪猪非常嫩滑,唔会韧不特止,仲唔会有筋同肥膏位,口感十足。连同彩椒及本菇一齐用海山酱油去炒,令到成个𩠌好开胃,好味有营养!稻埕牛肉
言归正传,讲返啲野食先
古早味佛跳墙🍲
台湾海山酱油炒松阪猪配饭🐷
稻埕牛肉自家制手作面🍜
牛肉面香港好多地方有得食,但讲到质素,呢度的牛肉面都算数一数二。牛肉炆到好软滑,油香满溢,入口即化。而面亦都系其中一大卖点,因为佢地嘅面系自家手作制,因此劲道十足,面身结实。喜欢食有咬口嘅面的朋友,千其唔好错过。 唯一系个汤我无咩印象,可能因为其他汤太出色的关系😂
午餐单人商务套餐
叫得商务套餐,食物的量当然会相应提高啦,朋友话想试下牛小排,于是就叫左呢个套餐,不过餐厅绝对无因为套餐就对味道妥协,而已有几道菜都几有惊喜!
1. 黑糖醋酿柑仔蜜
呢一道前菜,其实系黑糖醋浸车厘茄,听落好似好求其。 但其实每一粒的车厘茄都拣过,大小均匀,而且去哂头尾,唔系坊间hea 沙律个种。而且黑糖醋同柑仔蜜两者之间配合得非常好,味道夹而醒胃,系其中一道我好喜欢的𩠌。
2. 白卤水九孔鲍鱼
鲍鱼就正正常常,鲍鱼充满白卤水的味道,烟韧弹牙!而且鲍鱼下面仲会有一旧类似鱼腐的食物,口感都几得意
3. 金不换干贝螺头炖鸡汤
另一样非常足料的炖汤,干贝、大大旧螺头、鸡肉一样都唔会走你数。浓郁嘅味道而香气十足,可以饮得出火候十足 而且心机满分唔马虎。
4. 烧香凤梨芭乐安格斯牛小排
软滑浓郁的安格斯用左不薄不厚的切法提升口感,而牛与牛之间会夹住一件菠萝,两者配合得好好,而最特别系用芭乐汁来调味,令到成个牛小排有更丰富的层次!
5. 芋圆珍珠红豆汤
最后一道甜品,浓稠足料红豆汤配上珍珠、芋圆、地瓜圆等的配料,呢一餐饭作结。唯一嘅系,唔知呢个红豆汤系咪台南口味😂 味道偏甜, 如果无咁甜就会比较符合香港口味。
除咗食物之外,佢嘅茗茶都相当高质
神品巨峰乌龙茶🍇
神品高山珍清绿茶🍵
特别推介呢两种茶,乌龙茶有一阵好香的巨峰提子味,但系饮落去又唔甜,只有好清淡茶味!另一只绿茶本身对佢无咩好感,但一饮落惊为天人,因为除左清香的绿茶味之外,仲有一阵淡淡的花香味,呢一只绿茶比巨峰乌龙更襟饮!