2008-12-23
首次被选为OR的试食专员, 实为本人的荣幸, 为配合海啸系列, 试食点为相对便宜的粥皇汤后, wa~~~~依个名真系听都未听过wor, 而且地理位置偏远, 揾咗我成15分钟, 查实系花园街太子方向街尾过马路转左入通菜街就到la.小店的装修颇为简单, 什至可以简陋去形容, 有个开放式厨房, Dragonfire话觉得同d厨师好有交流, haha 4个人叫咗差唔多6人份量, 好明显大家都系大食之人, 如果唔系点清枱ar~~~ 叫了两个餐+ 两个点心 + 一个小菜+ 一盅汤, 落单时侍应都有推介ga~~~先来两盅汤, 我地分咗做男汤同女汤(基于佢个功能), 男汤系大斑翅炖螺头, 比较甜美, 女汤天麻川芎白芷炖大斑头, 有大量药材, 味道未必人人受得了, 每盅汤分到6碗仔左右, 热辣辣的汤, 全无味精, 好有屋企feel lei~~~~~再奉上麻酱肠粉, wow~~ 麻酱真系好抵赞ar, 好厚身, 花生味好香, 虽然肠粉唔系好滑溜, 但却有令人想食完又食的感觉. 点心两笼, 先来小笼包......... e~~~个样真系好丑怪ar, 实的的咁, 一夹起都有汤汁下垂的吸引, 但食落又有内涵ga
点心两笼, 先来小笼包......... e~~~个样真系好丑怪ar, 实的的咁, 一夹起都有汤汁下垂的吸引, 但食落又有内涵ga wor, 皮唔硬, 虽然冇咩汤, 但又唔会好干, 汤汁反而惨透于肉馅之中, haha, 的确唔可以貌取包, 好buy Dragonfire那有内涵品味的地盘工人个比喻ar.
蟹籽烧卖, 猪肉同虾的比例系7:3, 个人比较喜欢5:5分账, 但口感几实在, 蟹籽好多, 特别欣赏佢即叫即蒸, 够哂热.
再来鱼虾蟹粥, 粥底好绵, 而且好鲜甜, 但鱼虾唔算新鲜, 但蟹咬了一口, 有好鲜甜的味道连粥一并”必”出来, 都唔错la, 算系高水准的粥.
Wa~~~到此刻已经半饱了, 但𩠌菜依然陆续有来. 油饭两碗, 蒜香味重, 但完全唔油, 咁不如改名做蒜饭la, 而且饭烂烂地, 太湿la, 可能系煮的时候只落鸡汤而非鸡油.
海南鸡, wow~~~我几钟意wor, 虽然明知系冰鲜鸡, 但鸡肉嫩滑之余又啖啖肉, 又唔会太肥wor, 紧记要叫佢比秘制酱汁你, 因为系灵魂所在, 会令只鸡倍添惹味! 酸酸辣辣有d蒜香味, 吊味一流.
豉椒黄立仓, 识我的人都知我最憎食鱼, 但依个都算系咁la, 虽然仓鱼肉鞋d, 但豉椒味好重, 好入味, 以致鱼肉都有好浓的豉椒, 唔腥wor.
最后的甜品要唔要都罢la, 放耐咗, 直情有层水系面, 味淡, 似溶咗的红豆乐(可能真系), haha.
总括而言, 这间店算系海啸期间唔想系屋企煮饭的好去处, 因为真系好有住家feel, 粥皇汤后这名改得好, 因为粥同汤算系这里的signature item, 但能够吸引我再来的反而是那碟麻香味十足的肠粉.
后记: 做试食专员真系唔简单, 要好深刻咁记清每道菜的味道, 但我enjoy this job