2024-10-04
下个星期系老豆老妈嘅周年纪念,就打算带佢哋去位于尖沙咀嘅餐厅食一餐好嘅庆祝一下。我哋点咗以下几道𩠌,每样都各有特色。刺身拼盘:呢个拼盘有5样唔同嘅刺身,每样都好新鲜,肉质滑嫩,仲带有淡淡嘅鲜甜味,入口即化,非常符合我哋嘅胃口!苦瓜片:苦瓜片切得非常好,唔会太厚或者太薄,而且最惊艳我哋嘅系,呢度嘅苦瓜唔会苦,咬起嚟仲特别清脆爽口,简直系太绝啦!猪肉柚子胡椒烧:猪肉烧得金黄酥脆,加咗柚子同胡椒作为搭配,味道非常浓郁,一口咬落,香甜多汁,仲食得出柚子嘅香气,完全唔会腻。酸汁海葡萄:海葡萄咬住特别清新爽口,配埋酸汁,酸酸甜甜嘅味道,令人食欲大开,根本食到停唔落嚟!鸡肝:鸡肝嘅摆盘好靓,分量又足,非常值得食!鸡肝非常软绵,好似豆腐嘅口感,非常滑。而且上面仲放咗酱油渍,味道更加浓郁,每一口都系味觉嘅享受。串烧鸡肉:鸡肉有梅子酱同大叶一齐品尝真系绝配!鸡肉有软糯嘅口感,仲吸收咗梅子酱独特嘅风味,配埋清新嘅大叶,整体嘅口感同味道都非常正,令人想多点一盘!花生豆腐:豆腐口感滑顺,一口滑入嘴里,基本唔需要咬,配埋花生嘅香气,喺口中瞬间爆开,真系正到爆!仲有酱汁独特嘅味道,更加香浓好味!腐乳:老妈最钟意食呢
刺身拼盘:呢个拼盘有5样唔同嘅刺身,每样都好新鲜,肉质滑嫩,仲带有淡淡嘅鲜甜味,入口即化,非常符合我哋嘅胃口! 苦瓜片:苦瓜片切得非常好,唔会太厚或者太薄,而且最惊艳我哋嘅系,呢度嘅苦瓜唔会苦,咬起嚟仲特别清脆爽口,简直系太绝啦! 猪肉柚子胡椒烧:猪肉烧得金黄酥脆,加咗柚子同胡椒作为搭配,味道非常浓郁,一口咬落,香甜多汁,仲食得出柚子嘅香气,完全唔会腻。 酸汁海葡萄:海葡萄咬住特别清新爽口,配埋酸汁,酸酸甜甜嘅味道,令人食欲大开,根本食到停唔落嚟! 鸡肝:鸡肝嘅摆盘好靓,分量又足,非常值得食!鸡肝非常软绵,好似豆腐嘅口感,非常滑。而且上面仲放咗酱油渍,味道更加浓郁,每一口都系味觉嘅享受。
串烧鸡肉:鸡肉有梅子酱同大叶一齐品尝真系绝配!鸡肉有软糯嘅口感,仲吸收咗梅子酱独特嘅风味,配埋清新嘅大叶,整体嘅口感同味道都非常正,令人想多点一盘! 花生豆腐:豆腐口感滑顺,一口滑入嘴里,基本唔需要咬,配埋花生嘅香气,喺口中瞬间爆开,真系正到爆!仲有酱汁独特嘅味道,更加香浓好味!
腐乳:老妈最钟意食呢道菜。腐乳非常软,仲有独特嘅味道,口感细腻,同其他餐厅嘅腐乳非常唔同,老妈话呢个系目前佢食过最满意嘅腐乳! 我哋一家人都对呢家餐厅嘅食物非常满意,价钱亦都好公道,下次一定会再嚟食更多美食!