适逢朋友生日大日子, 紧系要揾番间高档西餐黎贺下佢啦😚喺尖沙咀最熙来攘往既广东道揾到呢栋流尚坊8楼呢度揾到间环境优雅既意大利法国餐Amina Modern European, 好彩一早预订左, walkin 未必有位架有2份餐牌, 一份有价钱系比男士既, 冇价钱既就比女性, 好细心👍大家都唔算大食既人, 惊9 course 食唔晒会浪费, 所以拣左个8 course既🤤叹完左自家制既法国面包, 配埋风干蕃茄酱一齐食, 感觉极为清新醒神Scallop 轻炙北海道元贝头先打头阵既有呢款冷盘, 黎自北海道既元贝, 配上新鲜鱼子, 元贝鲜甜之余, 鱼子会为口腔带来冲击, 摆放得好讲究, 视觉上绝对享受😍Amuse Bouche 餐上小品先食橄榄清清味蕾, 再叹parma ham, 食完味道较浓既ham 之后, 食番粒西瓜清清口腔, 呢个配搭极有心思☺Bordeaux Beef Tartar 波尔多牛肉他他第二道仍然都系冷盘, 呢款肉汁丰富肉味浓厚既牛肉他他, 配以橄榄酱, 红菜头酱, 辣根酱, 加上少片既墨汁脆片, 多重层次既口味同感觉Gazpacho Melon 蜜瓜冻汤食完一道较浓味既野之

轻炙北海道元贝

Scallop 轻炙北海道元贝

餐上小品

Amuse Bouche 餐上小品

波尔多牛肉他他

Bordeaux Beef Tartar 波尔多牛肉他他

蜜瓜冻汤

Gazpacho Melon 蜜瓜冻汤

食完一道较浓味既野之后, 立即为你送上视觉效果满分既冻汤, 个碗夹层放左干冰, 保持到温度之余, 更会令个汤仿如仙境一样
用左希腊乳酪同埋酸奶整成, 酸酸地清新既感觉会刺激番起你既食欲🙈

香煎法国鹅肝
Foie Gras 香煎法国鹅肝

无错喇, 饮完碗冻汤之后当然会品尝番d 味道较浓既野食, 鹅肝煎得外皮香脆之余亦保留到鹅肝内在既香味, 配以开心果碎, 黑醋珠, 粟米蓉同炸牛蒡一并吞下, 减去油腻感之余, 食落层次更丰富😍

黑松露温泉蛋

68° Slow Cook Organic Egg 黑松露温泉蛋

醒目既你当然会估到跟住呢款口味会淡番d既菜式, 温泉蛋极流心, 温度控制至68度极为准确, 蛋白仅仅能包住蛋黄, 笃穿后加埋杂菇酱, 风干菇, 黑松露片同巴马臣芝士一齐食, 不再单单系香滑蛋香一种味

绿茶雪葩

Sorbet 绿茶雪葩

一般人以为上甜品即系完啦? 大错特错, 休息是为了走更长的路嘛😂 清下你既味觉之余, 冻冻地能够再次唤起你既感觉, 准备下一轮攻势

红酒烩和牛面肉
Wagyu Beef Cheek 红酒烩和牛面肉

多得个雪葩, 原本饱饱滞滞既感觉一扫而空, 迎接呢款精心炮制既main course, 绿豆汁炒蒜丝, 牛面肉要预先78小时处理, 先得到而家呢个肉质感, 稔得黎有dd 实净, 唔会系稔得黎无晒口感咁🙈

香煎智利鲈鱼

Chile Seabass 香煎智利鲈鱼

高汤系用鱼骨熬制而成, 个汁本身已极香鱼味, 轻轻煎过既鲈鱼加上个汁, 将鱼鲜味提升到极限

甜品 - 奶冻
Dessert 甜品

Finally, 黎到甜品喇, 已经又饱又满足了😂 热情果酱配奶冻, 真系第一次食, 估唔到两者个味道咁夹🤩

小点

Petit Four 小点

送埋几粒朱古力比你食, 甜到入心啦☺有香橙味, 香蕉柠檬味, 黑朱古力同埋热情果味🤤
轻炙北海道元贝
餐上小品