2019-03-31 140 浏览
同老公相识12年,结咗婚6年,女儿4岁,儿子2岁。我系全职妈妈,真系好少会话放低两个小朋友,同老公出去撑枱脚,但今年老公竟然有咁嘅提议,就系揾间餐厅,同我两个人食饭,庆祝生日。先讲下呢到嘅环境,好清静,装修好靓!配埋咁特别嘅灯,真系令人好想慢慢咁享受呢一餐晚餐。另一边嘅环境都好清静,好多花嘅主题。一坐低,店员除咗放低餐牌,跟住就拎咗呢个咁靓嘅雀笼嚟,原来系面包嚟嘅!我知道好多西餐厅嘅做法都会系咁嘅!又讲吓先,其实佢有一面有一幅花墙,都真系好吸睛吓㗎!呢个蟹饼,我就好钟意食,佢入面有好多蟹肉,唔似出面食𠮶啲咁,粉多肉少,呢到好足料㗎!我竟然连平时唔食嘅配菜,都可以清埋,证明系几好食。我平时就钟意 Creamy 啲嘅感觉,所以今次我拣咗蘑菇汤,配埋 New Bread 一齐食,真系好正!同埋我好钟意佢够 Creamy & 好重蘑菇味。而老公就拣咗龙虾汤,佢比较喜欢浓味啲嘅汤,基本上,每次都会拣龙虾汤,佢话想试下唔同餐厅嘅龙虾汤咁话㖞!我觉得浓味,佢就觉得刚刚好,佢话呢个先系龙虾汤嘅象征。龙虾意大利饭,我觉得个样好靓!靓到唔舍得食。龙虾肉好入味,大厨会预先将龙虾调味,基本上龙虾就咁食已经好好

另一边嘅环境都好清静,好多花嘅主题。

New  Bread

又讲吓先,其实佢有一面有一幅花墙,都真系好吸睛吓㗎!

Crab  Cake

Mushroom  Soup

Lobster  Bisque

Lobster  Tail  Risotto

龙虾意大利饭,我觉得个样好靓!靓到唔舍得食。龙虾肉好入味,大厨会预先将龙虾调味,基本上龙虾就咁食已经好好味!我喜欢意大利饭,因为钟意佢湿湿地,我好怕食干争争嘅饭㗎!

Angus  Rib  Eye

安格斯肉眼牛扒,基本上次次食西餐都会叫牛扒。以前我唔食牛,识咗老公后先开始食,食到而家系上咗瘾。今次叫咗5成熟,大厨都煮得好好,冇 over cook 嘅情况。而且餐厅好细心,有唔同酱汁提供,亦有最基本嘅海盐提供。

Ms  Pinky  &  Summer  Punch

饮品,老公叫咗 Ms Pinky (Orange Juice, Cranberry Juice, Lime Juice and Sprite);我就叫咗 Summer Punch (Raspberry, Blueberry, Lemon Juice, Sugar Syrup and Apple Juice)。老公𠮶杯有气,我𠮶杯就清甜,可能多生果,大家都好满意。

Pistachio  Panna  Cotta
甜品:开心果奶冻,装饰好靓,而且味道唔太甜,直情系我杯茶呀。

总结:成餐饭好满足,份量望落好似唔多,但其实我未食甜品已经好饱。但因为食甜品系另一个胃,而且唔食甜品,感觉唔够完美,所以点都要试埋嘅!我觉得咁嘅环境,同埋放低咗两个小朋友嘅放松心情,呢餐真系满分呀。
2019-03-28
庆祝纪念