餐厅: FUMI
资讯:

2023-12-22 130 浏览
临近圣诞节点都要去食番餐好既圣诞大餐啦 今次同男朋友拣左系中环一间日本菜 呢间餐厅就系兰桂坊既加洲大厦 呢一幢大厦都有好多好野食 大家有时间都可以黎呢到睇下餐厅入面座位唔算多 佢系每一台个距离系相当远 而且中间仲有个日式小屏风隔住 私隐度绝对够高唔洗怕人地听到自己讲紧咩今次就同男朋友叫左两个唔同既餐 咁就两款都可以试晒 分别系"FUMI Deluxe Tasting Menu" 同埋 "Seafood Dinner Menu"呢篇先介绍FUMI Deluxe Tasting Menu $1180/per person<先付>水云系一种生系冲绳既紫菜 将水云混入醋后 好清新又酸酸地既感觉好开胃<前菜>寿司、田乐六方芋]慢煮出黎既鸭胸鲜嫩多汁 菊菜浸汁好清爽 炙烧银鳕鱼寿司鱼身肥美炙烧完之后阵鱼油香出晒黎 至于田乐六方芋芋头本身相当绵滑 食落去好香芋头味<刺身>鲜吞拿鱼腩完全没有筋而且肥美 食落充满油香 初鲣鱼腌渍后肉质唔会好紧实 配上炒香后既洋葱一齐食就更好食白象拔蚌咬落去好爽脆带住微微既海水咸味真鲷配上自家既酱料系面鱼油香都足够非常鲜味&

<先付>
[水云酢]

<前菜>
[慢煮鸭胸、菊菜浸汁、炙烧银鳕鱼寿司、田乐六方芋]

<刺身>
[鲜吞拿鱼腩、初鲣鱼、白象拔蚌、真鲷]
白象拔蚌咬落去好爽脆带住微微既海水咸味
真鲷配上自家既酱料系面鱼油香都足够非常鲜味

<温物>
[海胆及三文鱼籽豆乳茶碗蒸]
原本冇留意以为是蒸蛋 但原来蒸豆乳一样可以做到同蛋一样咁滑 食落既感觉好轻型盈完全冇负担感作为间场料理十分合适
海胆够鲜而三文鱼籽为这道料理增添了一份咸鲜味

<煮物>
[龙虾具足煮]
汤微微带甜 豆腐一面煎至微脆令到口感有所提升 龙虾肉好爽口 叉起身食啖啖肉真系大满足

<炸物>
[鳢鱼天妇罗]
天妇罗上到台唔会好油 而且食落去外面系一层薄薄既脆浆入面鱼肉仲系好似蒸鱼咁软熟 佢仲有一片紫苏叶同埋鱼一齐炸 紫苏叶既独特气味同鱼味都几夹

<食事>
[网烧A4宫崎牛丼配温泉蛋]
A4宫崎牛油脂分布好好 烧到肉既中心仲带有粉粉地既色 捞埋温泉蛋令到个肉更滑 仲有一阵蛋香配埋个饭食 呢个结尾相当好

<果物>
最后有小小饭后果 有青提🍇、蜜瓜🍈同埋士多啤梨🍓

另外叫左Cocktail
Plum & Fizz $108