2023-01-03 66 浏览
同回流返香港嘅朋友约食饭,好耐无见想拣间环境好啲又可以自在倾计嘅高级餐厅,所以就拣咗希鸟。餐厅门口简约,但又设计得好对称,忍唔住打个卡。餐厅灯光昏暗,系一个非常好嘅倾计环境。我哋仲点咗杯啤酒同橙汁,边倾边等上菜。我哋坐喺餐厅中间位置,可以望住主厨为我哋准备食物。餐厅好周到问我哋介唔介入食内脏,如果唔食都可以转食鸡肉串烧。另外,值得一赞嘅系侍应见我哋外套放大脾唔方便就主动提议帮我哋挂起,非常贴心。饮完鸡肉丸清鸡汤同埋食完鸡颈肉串烧之后,系一道好冲击味蕾嘅𩠌!低温处理嘅鸡胸肉唔会太鞋,配埋牛油果同烧鸡皮,三种口感一齐食好丰富,仲有个酸酸甜甜酱汁系点睛!之后道菜师傅用咗日本皇室御用嘅紫菜配鸡刺身同埋三文鱼子。鸡刺身食落有啲似口味淡啲嘅鱼刺身,好新奇。跟住落嚟就系鸡肝酱配威化饼,加埋啲果干食落去唔会太肥腻,系一个好新鲜嘅配搭。下一道菜系烧鸡大胸配干葱,鸡大胸食落去一啲都唔鞋,师傅亦都会建议第二嚿肉落少少调味料,等我哋有唔同体验。鸡冠茶碗蒸一攞出嚟系非常之热,佢质地食落去唔系平时嘅蒸水蛋咁,系比较清淡,鸡冠口感似带子边。食完之后又到返串烧,今次系鸡心串烧。鸡心喺出面比较难食到,食落去唔会有内脏嘅

餐厅灯光昏暗,系一个非常好嘅倾计环境。
鸡肉丸清鸡汤

鸡冠茶碗蒸

食完之后又到返串烧,今次系鸡心串烧。
鸡心喺出面比较难食到,食落去唔会有内脏嘅腥味,比较似口感丰富爽口嘅鸡肾。
食到饱饱地,系时候清下味蕾。师傅准备咗柚子沙冰等我哋条舌头冷却下。不得不提呢一个沙冰嘅容器真系非常之精致,又要打卡!
免治鸡肉串
免治牛肉就食得多,师傅用咗类似嘅整法去处理鸡肉,加埋炭烧嘅手法同埋秘制酱汁真系十分惹味。蛋汁亦都好夹,服务员好贴心咁提我地蛋汁可以留返下一道𩠌再用。下一道𩠌系鸡嘅横膈膜,食落去油脂丰富,但系又唔会好似食肥膏咁。

食咗咁多唔同部位嘅鸡肉,都会想食一啲蔬菜。今日嘅时令蔬菜喺银杏配巴马臣芝士,口感烟韧。相信唔少人都钟意食烧鸡翼,但系又觉得啲骨好麻烦。
呢到嘅鸡翼系全只烧,助厨会帮你去骨。特别要赞鸡翼尖,烧得好松脆。

最后嘅主食系鲜黑松露配饭,除咗饭有浓浓嘅黑松露,师傅更会即场刨多数片鲜黑松露喺面,真系超级浓郁香口!非常推荐加钱将乌冬转饭!
2022-12-22
鸡肉丸清鸡汤