2020-10-25
本身吾系好食得辣,川菜喺中国嘅菜黎讲都几出名。自己本身就吾系好食得辣,但为咗训练自己可以愈黎愈食得辣😂又得知做野同一区新开咗间都有少少高级嘅川菜。话就话喺湾仔,其实位置都有啲近铜锣湾,食完就可以去铜锣湾行街🤓入面嘅环境已经可以睇得出佢嘅档次,真系好中意天蓝色嘅櫈💙话明川菜就紧系以辣野为主,讲到主菜,第一页已经系水煮菜式,见到都觉得辣呀🥵仲有近年好兴嘅酸菜鱼~多数比较多人都系北上食,喺香港好似吾多地方有。红花椒吞脆辣鸡同埋辣子鸡都好似几辣😨见到有个海鲜豆腐羹,都几啱我食,里面都有几多豆腐,软绵绵几有口感,重点系健康。辣子鸡系呢度嘅名菜,一于试吓先,吾理辣吾辣喇😂佢表面都几多辣椒😰跟住个底就有超多腰果同埋鸡肉,虽然话系好多辣椒,实际上又吾会话好辣㖞。反而啲鸡肉细细粒咁,每粒都系少少辣姐,几开胃👍🏼腰果就好爽脆,我自己本身都中意食nuts,腰果啱我食。原本都狮谂住叫茶熏樟茶鸭,男朋友表示好想食,咁就试吓啦。首先食食配菜烟鸭胸,又真系冇谂过烟鸭胸都可以有少少烟熏味,又几好食😋吾会话好咸。樟茶鸭都系,比茶熏过嘅味道好香,口感有少少结实,冇乜肥肉部分。呢度虽然话系川菜,但都有嫩鸡煨面食,呢个系意想
入面嘅环境已经可以睇得出佢嘅档次,真系好中意天蓝色嘅櫈💙
红花椒吞脆辣鸡同埋辣子鸡都好似几辣😨
呢度虽然话系川菜,但都有嫩鸡煨面食,呢个系意想不到嘅。有数粒嫩鸡肉喺面,鸡肉嘅口感系几嫩滑,数量吾系特别多,不过都ok。然后面条都系正宗嘅上海面,软软哋中带点嚼劲。跟住个汤底先系重点,牛奶味好浓郁,几乎毫无油腻感,川菜入面嘅上海菜都可以好好食。