2021-10-07
呢间餐厅真系要大大力推荐一下,韩式Omakase已经罕有,仲要只系$380@per person,从装修到服务再到食物出品甚至摆盆都一丝不苟嘅韩烧扒房,真系从视觉再到心灵再到味蕾上都充满住满足感🤤🥰餐厅有自家熟成柜,内里有各式各样嘅熟成牛肉,熟成让牛肉本身天然嘅风味更佳集中与饱和,令牛肉嘅嫩度、风味和多汁性提升到另一境界,好令人期待🥰呢个Omakase套餐,首先登场嘅系6款可无限添加嘅韩式前菜,由前菜开始就一直冲击你嘅味蕾🥰 由于系Omakase嘅原故,之前见倒有食客系有酱油虾做前菜🥲 今次我无缘试食,不过都有酱腌软壳蟹仔试下🥰 好好味😋再嚟系奉上生菜包及自家包饭酱,小盘内除咗生菜,仲有紫苏叶、青瓜条、甘笋条、蕃茄仔、生蒜片、辣椒等等,俾食客包肉食。🐮自选·朝鲜小品有6个选择,我拣咗至爱嘅和牛他他😍🥰 韩式传统嘅和牛他他会伴雪梨🍐条、生鸡蛋同埋酱汁一齐食,呢个配搭真系无敌,雪梨条加添咗淡淡嘅甜味同埋爽脆口滑,配上沾满滑蛋嘅嫩滑和牛,强烈嘅对比令口感更丰富,呢度随和牛他他附上紫菜,包入紫菜食同埋就咁食都会有唔同嘅口感🥰🥚韩式蒸蛋韩式蒸蛋舖满蟹柳丝、蟹籽同埋香菇丝,蒸蛋上层会较有质感,有少
🐮自选·朝鲜小品
🥚韩式蒸蛋
韩式蒸蛋舖满蟹柳丝、蟹籽同埋香菇丝,蒸蛋上层会较有质感,有少少似中式嘅砵仔蒸蛋,内层嫩滑,蒸蛋都食倒两种口感🥰
重头戏系Steak Omakase,一共有4款牛肉,熟成酱油牛肋骨、和牛羽下肉、是日熟成牛肉同埋韩国五花肉。
侍应细心地讲解要先从淡味嘅肉开始食起,最后先食最浓味嘅酱油牛肋骨,如果有需要,更可以由佢哋为食客烧肉。
🐷韩国五花肉
肉质松软,脂肪同肉嘅比例啱啱好,包紫苏叶或者生菜食一流😋
🍖和牛羽下肉
和牛肉质嫩软,牛味十足。
🥩是日熟成牛肉
由于挂住食嘅关系,唔记得问店员呢款系咩牛😂 如果无睇错佢嘅纹理应该系韩牛三筋肉厚切,熟成后嘅牛肉肉汁锁晒响入面,肉质非常松软细嫩,超级好味!
🐮 熟成酱油牛肋骨
酱油带有少少甜味,烧出嚟嘅味道有少少似叉烧,一样系肉质嫩软,由于味道较浓,用嚟包菜食系最佳选择。
对和牛情有独中嘅蕃薯妹,又点可以唔另外叫多一客和牛呢?😂
😍和牛三角
油花靓到好似艺术品咁,浓厚嘅油香感,烧到佢每一面都微焦,入面大约3成熟就啱啱好,入口即溶,必点推荐!⭐️⭐️⭐️
🍜平壤冷面
睇韩剧成日见人食清水冷面,竟然响呢度有得试😍😂 原来幻想中嘅清水系带有微酸同埋甜味,好清新嘅口感,食完油腻嘅烧肉食一碗平壤冷面,仲可以帮助解腻。
🍨甜品
是日甜品系焦糖雪糕,本身我哋真系好饱,想叫店员只上一客雪糕,但系店员话好细杯叫我哋试吓,结果…… 两个都食晒😂 因为实在太好味喇~!
软雪糕充满浓厚牛奶味,而焦糖酱系用蜂蜜配制,食得出淡淡蜂蜜味道。
🍹柚子柠檬梳打、荔枝梳打
烧肉一定要Order一杯清新嘅饮品一路食一路饮,水果梳打系最佳选择😋
呢一餐实在太满足,如果要俾个分数佢哋,我俾100分⭐️😂 超级推荐!一定要去试!