2016-07-10 752 浏览
喺附近谂唔到食乜好,不如就食翠华啦!翠华比我嘅印象一向都系贵价嘅茶餐厅,都系一般茶餐厅野,但价钱就贵两三成。今日心血来潮,就走入去帮衬下啦。同老婆两个人叫咗两个餐,都系基本野,一个铁板什扒,一个焗猪扒饭。铁板什扒非常足料,大大份,有齐鸡扒、牛扒、猪扒、肠仔、烟肉、火腿、薯菜。三种扒类都非常新鲜,黑椒汁好味,当中最惊喜嘅就系牛扒同薯菜。牛扒系典型茶餐厅牛扒,惊喜在佢系厚切嘅。至于薯菜系薯角,冇谂过茶餐厅嘅配菜除咗装饰之外,都系香脆好食嘅。老婆嘅焗猪扒饭,都系好足料,有整整一大块厚厚嘅猪扒。个汁有好浓嘅番茄味,系用新鲜蕃茄整成嘅,伴一大块厚切番茄,都几有诚意。焗饭表面,仲铺满芝士,焗溶左,更香浓好味。食完呢餐之后,令我对翠华都有少少改观。原来佢唔单止价格比普通茶餐厅贵多少,质素都有返咁上下保证,确实系比一般嘅茶餐厅出色。

铁板什扒
焗猪扒饭