2016-07-26 921 浏览
今日同闺蜜倾倾结婚的事情,去到太子大南街觅食,大南街中菜火锅比较出名,但炎热天气唔太想食中式,日式放题又怕肥,行到大南街中间位,发现了新开酒吧,当日仲有枱剩下,见到二人晚餐$388 有甜品有酒饮,就决定冲入去食啦。 介绍下里面先,我只影了门口,忘记了影装潢,佢真系一间酒吧黎,吧枱,电视机,仲有得唱K, 有标巴游戏机,在场都系斯文人,可能大家都系dinner,唔会有好吵闹声音,这里气氛很适合情况用餐。我同闺蜜分别选了烟三文鱼沙律,鹅肝多士,一个安格斯肉眼牛排(8oz),一个黑毛猪鞍配红酒汁。 今日餐汤系我最喜欢杂菌汤,我真系好喜欢杂菌磨菇汤,特别现在已经不是金宝汤时代,店家会买鲜杂菌磨菇,将它炒香打碎禁煮,每一口都食到碎碎磨菇,又香又cream,再加上店主唔用面包,改用长手指饼相配,相当不俗。沙律凯撒feel,烟三文鱼像花朵一样盛放,未食已经心动啦,赞另外鹅肝多士煎得刚刚熟,最怕切开仲有血水,会好膻的,这里的厨师煎得刚熟又脆皮,加上炒过洋葱,洋葱煮得熟,甜甜地夹系中间,多士够薄又够脆,3重口感,yummy! 少量黑醋汁沙律带些少清新,无禁油腻。首先安格斯牛排,比想像中大块,朋友话松化得黎
杂菌磨菇汤
烟三文鱼沙律
安格斯肉眼排
黑毛猪鞍
首先安格斯牛排,比想像中大块,朋友话松化得黎有牛味,如果要答一个不满意,就系汁唔够,因为一小杯汁唔够禁大块牛排,其实dinner for 2 价钱,真系好抵食,因为食材全是高级的。黑毛猪鞍配红酒汁,不得不赞佢全熟之余唔难,我们研究左一番,佢焗炉焗得唔错,禁厚都唔鞋,有猪味所以我开头都无点汁食,后其朋友提我,试下个红酒汁啦,我才点了,汁味道有点洋葱汁感觉,不错的。薯蓉好滑,脆肉瓜,红萝卜仔,番茄仔都烤得烚到好处,比原汁原味更多一份烧烤香气!
 我们分别叫了一杯蜜桃茶和苹果汽酒,蜜桃茶,比较淡唔甜,但有茶味,仲有一些桃肉,苹果汽酒我很喜欢,这个牌子很苹果味,仲系任饮,另外红酒都系任饮,4百几元食物质素高,有情调又有得娱乐,,甜品系芝麻雪糕,简直系5星享受,一定会再去。
蜜桃茶
苹果酒
芝麻雪糕
鹅肝多士
题外话/补充资料: 即场like佢fb,苹果汽酒和红酒就任饮架啦
2016-07-25
杂菌磨菇汤
烟三文鱼沙律
安格斯肉眼排
蜜桃茶
苹果酒
芝麻雪糕
鹅肝多士
  • 安格斯肉眼排,黑毛猪鞍