2017-08-15
今日去完湾仔做野, 老公约我系湾仔等, 跟住一齐食晚饭近近地, 查到间Sakuragi Omakase, 佢既评价唔错, 就决定走去入到去餐厅感觉高尚, 有酒店feel, 超高楼顶, 卡位坐得舒服有一排BAR 枱位对住师傅坐, 应该就系叫Omakase既客人啦餐厅叫Sakuragi Omakase, 其实唔系只有Omakase (师傅发板), 都可以散叫既虽然都好想试Omakase,但第一次黎, 都系唔敢太冒险住, 好味既下次先黎Omakase我地研究左餐牌好耐, 决定叫少少刺身, 乌冬, 小食同串烧刺身方面, 原来想要油甘鱼+帆立贝, 但侍应话今晚刺身鱼类就只有深海池鱼, 其他都无, 最后我地拣返帆立贝+甜虾, 我心谂如果叫左Omakase, 可能只有一种池鱼食到刺身好快黎到虽然无油甘鱼, 但帆立贝刺身都唔错, 差唔多系珍宝Size,够肥美, 仲加左D飞鱼子点缀, 帆立贝味道鲜甜爽口; 而甜虾味道正常之后系玉子烧, 选择比较单调, 只有一款, 无得加馅料味道大路, 蛋味浓郁, 烧到啱啱全熟, 口感有少少干鳗鱼炸豆腐卖相几特别, 由外至内, 外皮类似天妇罗炸粉, 紫菜, 嫩滑豆腐, 最
虽然都好想试Omakase,
我地研究左餐牌好耐, 决定叫少少刺身, 乌冬, 小食同串烧
我心谂如果叫左Omakase, 可能只有一种池鱼食到
刺身好快黎到
之后系玉子烧, 选择比较单调, 只有一款, 无得加馅料
味道大路, 蛋味浓郁, 烧到啱啱全熟, 口感有少少干
鳗鱼炸豆腐
卖相几特别, 由外至内, 外皮类似天妇罗炸粉, 紫菜, 嫩滑豆腐, 最中间包住烧鳗鱼, 层次丰富, 口感有脆有嫩
酱汁烧鳗鱼
烧得有水准, 酱汁惹汁, 鳗鱼外皮脆口
盐烧豚肉露荀卷, 卖相已经好juicy, 金黄色既外层, 豚肉味道几好, 加包住露荀食, 又爽口又juicy, 衬到绝
帆立贝茶渍饭, 铺左好多紫菜丝&白芝麻,
帆立贝茶渍饭同一般既茶渍饭唔同, 唔系俾一壶茶俾你自己加茶
呢个系已经加左茶, 好似汤饭咁,
令饭粒更软淋更好入口, 混合紫菜丝&白芝麻后更香
而帆立贝表面轻轻烧过, 加左茶渍而变得暖暖地, 食落反而更鲜甜
天妇罗稻庭乌冬
天妇罗系另上, 包括虾, 蕃薯南瓜青椒
稻庭乌冬亦够弹牙爽口