2022-08-17
锋膳 (湾仔).呢个食左一路筹备要推荐比大家,精致嘅中菜但又有少小fusion菜。今次呢个系中菜咁嘅omakase,根据时令产物出现嘅menu,价钱可能会因食材有少少调整。.$1650 per head.𩠌菜太多,介绍啲特别令我忘怀嘅菜式🤭💜. ▪️鹬蚌相争▪️.好优美附合𩠌菜嘅菜名,廿五年西班牙黑醋配上好新鲜嘅加拿大象拔蚌,非常之爽口以及细嚼下有象拔蚌嘅鲜味,底部有西芹,丝瓜,青瓜以及三黄鸡丝,好开胃嘅前菜.▪️咖哩洋葱蟹肉春卷▪️.用紫菜包住用手食,超香口,第一啖咖喱味已经好突出,再咬多啖食到松叶蟹肉好鲜. ▪️素三蔬不尽绿无穷▪️.南瓜,合掌瓜,山药,竹笙,松苦加牛肚菌配上菠菜汁▪️桂花糖牛叉烧▪️.肉眼做嘅叉烧,望落真系同真叉烧好似,但食落就知系肉眼。店员话佢地仲有用鸡做嘅叉烧,方便唔同宗教嘅人可以食!.▪️八宝迷你冬瓜盅▪️.一人份量嘅冬瓜盅但系都非常之足料,侧边摆放住一朵朵嘅夜香花,仲有火鸭粒同埋蟹肉,个汤入边仲有瑶柱冬菇竹笙火腿丝田鸡片等等,在可以挖埋侧边嘅冬瓜肉一齐食.▪️ 海鲜汁野菌香煎鱼柳▪️.海鲜汁非常鲜,花金鼓鱼块煎得鱼皮跷起,外皮好脆!.▪️▪️椒盐鹌鹑▪️.呢个鹌鹑髀真系好好食,肉质实净
$1650 per head
𩠌菜太多,介绍啲特别令我忘怀嘅菜式🤭💜
▪️鹬蚌相争▪️
▪️咖哩洋葱蟹肉春卷▪️
▪️素三蔬不尽绿无穷▪️
南瓜,合掌瓜,山药,竹笙,松苦加牛肚菌配上菠菜汁
▪️桂花糖牛叉烧▪️
▪️八宝迷你冬瓜盅▪️
▪️ 海鲜汁野菌香煎鱼柳▪️
海鲜汁非常鲜,花金鼓鱼块煎得鱼皮跷起,外皮好脆!
▪️
▪️椒盐鹌鹑▪️
呢个鹌鹑髀真系好好食,肉质实净,够干身,香口,下面仲贴心用虾片垫住啲油
▪️香芒层层叠▪️
芒果砌成玫瑰花,底层有个炸云吞嘅皮,入面再包裹住吉士酱
▪️ 自家制黑糖柠檬柚子冰淇淋配琴酒 ▪️
自家制低脂低糖嘅柚子雪糕,配上Gin,完全唔甜仲食到粒粒柚子肉!
📌 锋膳 (湾仔)
湾水渠街69-71号年威阁2楼B号舖
环境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️