2天前 0 浏览
宴.鐡板烧位于天后亨环‧天后24楼,最近推出咗「感谢际限定大激赏」套餐,听到呢个消息我立刻就去试啦!以下就同大家分享一下我嘅用餐体验。三款前菜首先上嚟嘅三款前菜,包括京都豆腐、日本海云同鳕雪。京都豆腐非常滑,口感柔软,配上少少酱油,味道清新又好味。日本海云新鲜爽口,带有一点海味,食落去好开胃。至于鳕雪,炭烧得正好,外脆内嫩,味道浓郁,真系一啖接一啖。白松露九洲真调簿切接住有白松露九洲真调簿切,呢道菜真系高级到无话,白松露香气四溢,肉质鲜美,搭配松露酱,味道更加提升,真系食到令人陶醉。深海池鱼寿司,炙烧左口鲽鱼深海池鱼寿司就系另一个惊喜!炙烧嘅左口鲽鱼外层微焦,鱼肉滑嫩,搭配米饭,真系一流!每一口都食到鱼的鲜味,真系食得好开心。六款渍物六款渍物就系一个好配搭,各种口味都有,清新又开胃,特别适合搭配主菜,令整餐更加均衡。野生半边龙虾然后就系野生半边龙虾,肉质弹牙,加上少少蒜蓉,食落去完全无法抵挡,真系一口接一口,唔够真系唔行!北海道带子海苔配三文鱼籽北海道带子亦非常出色,搭配海苔同三文鱼籽,味道层次丰富,口感滑顺,食完之后真系想再嚟多一盘!原烧/薄烧牛柳原烧牛柳真系唔可以错过,肉质鲜嫩多汁

三款前菜

白松露九洲真调簿切

深海池鱼寿司,炙烧左口鲽鱼

六款渍物

野生半边龙虾

北海道带子海苔配三文鱼籽

原烧/薄烧牛柳
原烧牛柳真系唔可以错过,肉质鲜嫩多汁,烧得刚好,搭配少少酱汁,味道非常好。薄烧牛柳亦系一绝,肉味更加突出,两种风味都值得一试。

铁板樱花炒饭
铁板樱花炒饭系配搭,饭粒炒得粒粒分明,口感好,仲有一啲樱花味道,真系好特别!

铁板炒杂菜
铁板炒杂菜都好新鲜,色彩缤纷,保持住原汁原味,真系令整餐更加丰富。

自家制黑豆抹茶布甸
最后,甜品方面,自家制黑豆抹茶布甸滑顺,抹茶味道刚好,不会太甜,令人好满足。

整体而言,宴.鐡板烧嘅「感谢际限定大激赏」套餐真系值得一试,食物质素高,味道惊喜,服务又好,环境亦非常舒适。如果你想享受一顿高质素嘅鐡板烧,呢度绝对唔会令你失望!我下次一定会再返嚟,试下其他菜式!