2022-12-31
九龙湾原来有高级法国菜,喺megabox五楼,无论环境、服务都好似fine dine咁,但系价钱相宜,平时食或者庆祝节日食都得,仲有多款红白酒,价钱都好合理 ☺️我哋拣咗二人餐,$698,包四款前菜,两款汤,同埋两个main,份量好足👍🏻开头好特别,会比两粒蕃茄同一粒柠檬你自己切嚟食。首先加入少少柠檬汁落啲黑醋度,可以自己调校酸度,之后将蕃茄切成片或者粒,点啲汁食。蕃茄系意大利嘅有机蕃茄,口感会比较实,所以加入酸酸甜甜嘅汁,好好味。汤有两款选择,是日餐汤系青瓜忌廉汤,第一次试青瓜汤,原本担心会好青草味,点知完全唔会,清清哋,几好饮。而另一款系法式洋葱汤,洋葱汤入边浸咗一块多士,已经浸到𣺉晒入晒味,而洋葱汤清清地甜甜地,都几好饮。主食叫咗一款未食过嘅炖菜,叫传统法式卡酥莱,入面加入五花肉,肠仔,白腰豆同埋菇,个汤底有少少似蕃茄汤,但系味道又唔一样,系香港其他餐厅真系未必食到。另一款主食拣咗油封鸭配法式杂菜薯角拌香橙酱, 呢份嘅鸭好香,皮劲脆,非常香口,应该比较适合香港人食,不过香橙酱就唔系想像中嘅甜甜地嘅味,我就加咗黑醋拌嚟食,更加好味。最后忍唔住加咗份甜品,蓝莓拿破仑,佢嘅吉士酱好多,块
而另一款系法式洋葱汤,洋葱汤入边浸咗一块多士,已经浸到𣺉晒入晒 味,而洋葱汤清清地甜甜地,都几好饮。
最后忍唔住加咗份甜品,蓝莓拿破仑,佢嘅吉士酱好多,块饼劲脆,好好味呀,如果大份啲就完美啦😆