2020-01-11 415 浏览
呢间门面感觉低调,但一踏进餐厅就有种置身日本传统寿司店的格局,无论系店员的亲切度,师傅整寿司时的一副认真严谨样子,都令我觉得餐厅格调高尚,气派十足。当日拣左寿司18贯,前后仲有前菜、汤品、甜品等,甚为丰富。🔹白虾伴酒盗师传首先弄了一道白虾伴酒盗,酒盗香浓,配柔绵口感的白虾一流。🔹三文鱼籽接著系三文鱼籽,鱼籽相当新鲜,粒粒黏同紧密,咸甜香味十足。🔹北海道真蚝紧接著就系北海道真蚝,大而肥美,鲜中带海水味,爽滑新鲜。跟住就到食刺身🔹金目鲷师传轻轻烧过的金目鲷,肉质细致,油脂适中。🔹纺缍𫚕师傅话极为罕有,可以话可遇不可求,肉质甘香鱼味浓。🔹乌头白子未必个个中意食,但呢种烧过既,入口即溶,好似热溶豆腐咁,好creamy。🔹烧带子夹海胆呢款无人不欢既烧带子夹海胆,带子厚肉,海胆鲜甜🔹深海八爪鱼烟韧清甜,味道新鲜。-🔹𩽾𩾌鱼肝微微橙色代表新鲜,鱼肝厚身 口感绵绵。🔹鲍鱼口感香淋入味,鲍味香浓。🔹汤叶呢款汤叶,亦即系新鲜豆腐皮,系作为食寿司前既过渡;口感幼滑,豆味清香。食左咁多款刺身同罕贵食物,终于黎到食寿司既部分喇~🔹银雪鱼肉质结实爽口。🔹赤贝非常新鲜,放上碟上仲识郁一下,好爽口。🔹剥皮鱼上加左剥皮

当日拣左寿司18贯,前后仲有前菜、汤品、甜品等,甚为丰富。
白虾伴酒盗

🔹白虾伴酒盗
三文鱼籽

🔹三文鱼籽
接著系三文鱼籽,鱼籽相当新鲜,粒粒黏同紧密,咸甜香味十足。
北海道真蚝

🔹北海道真蚝
紧接著就系北海道真蚝,大而肥美,鲜中带海水味,爽滑新鲜。

跟住就到食刺身
金目鲷

🔹金目鲷
师传轻轻烧过的金目鲷,肉质细致,油脂适中。
纺缍𫚕

🔹纺缍𫚕
师傅话极为罕有,可以话可遇不可求,肉质甘香鱼味浓。
乌头白子

🔹乌头白子
烧带子夹海胆

🔹烧带子夹海胆

呢款无人不欢既烧带子夹海胆,带子厚肉,海胆鲜甜
深海八爪鱼

🔹深海八爪鱼
烟韧清甜,味道新鲜。
𩽾𩾌鱼肝

🔹𩽾𩾌鱼肝
微微橙色代表新鲜,鱼肝厚身 口感绵绵。
鲍鱼

🔹鲍鱼
口感香淋入味,鲍味香浓。
汤叶

🔹汤叶

食左咁多款刺身同罕贵食物,终于黎到食寿司既部分喇~
银雪鱼

🔹银雪鱼
肉质结实爽口。
赤贝

🔹赤贝
非常新鲜,放上碟上仲识郁一下,好爽口。
剥皮鱼

🔹剥皮鱼
上加左剥皮鱼肝酱,双重滋味,鱼味香浓。
喜知次

🔹喜知次
亦算较珍贵食材,肥美油脂,嫩滑爽口😍😍。
秋刀鱼

🔹秋刀鱼
味道鲜甜,鱼味浓郁。唔系度度都食到咁新鲜既秋刀架🤩

🔹拖罗

有口福既我,今日食左拖罗3个部位,呢款野生熟成拖罗肉色会较深。颈口位,带有油脂,入口易溶;腩位比较爽口,肉质较韧;赤身虽冇脂肪,但肉味香浓鲜嫩。

🔹马冀海胆

师传呢到有三种等级既马冀海胆。

第一款海胆味最重;

第二款食有微甘香

三款入面最甜,而且最为顶级,会微微有蛋黄味,回甘度最高。

🔹蚬汤
蚬肉大大双,味道鲜甜。

🔹拖罗鱼蓉手卷

最后仲有手卷,当时的我已经饱到一个点,但系见到师传加入芝麻香葱等秘制配料,再加入超足料既拖罗。实在系饱住食美食🤤🤤!

🔹甜品
最最最后仲有芒果雪糕配熊本草莓作结,草莓鲜甜,同芒果味好配搭。

总结,第一次感觉到食紧一餐好正宗既日本寿司,系真系全刺身寿司,非常满足。😚😚❤❤