2019-09-04
今日同老妈子一齐去食饭,当然都系离不开中餐,带咗佢去食呢间集 湘菜、川菜、沪菜于一身的中餐厅,因为之前朋友介绍呢间湘川沪好抵食。我地见到酸菜鱼做紧PROMOTION, 一份都系$88,所以嗌咗黎试下。一上台闻到好香, 酸菜同埋鱼片肉铺满晒个大汤碗。夹一夹,原来个底仲铺咗好多粉丝,我系好钟意食酸菜鱼D粉丝架因为佢会嗦晒D汁好入味!鱼肉有好多片,两个人食真系食极都仲有!鱼肉唔腥,不过会有小小骨,所以要食得小心D我地叫咗D凉拌,叫咗份蒜泥白肉佢既做法同出面有D唔一样,佢系用上自家制的蒜泥,蒜味好香,同出面果D真系无得比,所以好快就比我扫晒杭州酱鸭系热热地,佢D鸭淹得好香,咸咸地的酱味加埋鸭肉,送啤酒一流!食得上海野梗系要食小笼包小笼包有4只,即叫即蒸,汤水劲多, 无聊数下有几多折,佢真系同传统小笼包一样有18折,咁西利既!上海粗炒热辣辣上碟,炒得好有镬气,每一条面都沾满酱汁,加埋小小肉条同埋菜,好饱肚朋友真系无介绍错,阿妈都食到舐舐脷!
我地叫咗D凉拌,叫咗份蒜泥白肉
食得上海野梗系要食小笼包
上海粗炒
朋友真系无介绍错,阿妈都食到舐舐脷!