2023-02-13 2041 浏览
一班朋友聚旧最好打边炉边食边倾,黎到尖沙咀禾牛荟,卡位都几阔落,装潢光猛明亮,地板唔会痴笠笠,干净企理。首先叫左四川麻辣同珍宝猪骨汤底双拼,麻辣汤内有鸭血、知竹等配料,好入味,汤底好香口,小辣唔算好辣,啱啱好。猪骨汤有胡椒香,比较家常嘅味道,专用黎渌菜。肥牛方面叫左至尊本地封门柳和颈脊,封门柳牛味好重,推介!颈脊好嫩,但牛味不太重,如只叫一款牛肉,可以不试。牛肉建议叫大碟,因为份量不算好大。我地俾侍应姐姐影响叫左封门柳同颈脊例牌各一碟,但黎到见到份量觉得应该一早坚持叫大碟!我地本身都系想食肉为主!搞到后来要再叫封门柳大碟,反而仲贵左!另外推介嘅火锅料有猪润、鱼卜、牛胸爽、鱼蛋、鸭血、冻豆腐等。猪润切薄片,快熟鲜嫩!鱼卜好新鲜!鱼蛋系九龙城驰名鱼蛋,鲜甜弹牙!饮品方面叫左啤酒塔,一边打一边啤,非常满足。值得推介系菊花茶,好清润解渴!

牛颈脊

封门柳