2024-01-16 199 浏览
喺北京食完北京烤鸭返到嚟香港依然对北京烤鸭念念不忘,经朋友介绍,佢话喺太古坊栢克大厦入面有一间叫做鸭大哥嘅餐厅嘅北京烤鸭非常出色,今日一于嚟试吓😋🦆原只北京烤鸭 $590 原只北京填鸭嘅份量好多,肉同皮嘅比例适中,鸭肉嘅肉质鲜嫩,鸭皮脆薄,嬷嬷皮有热水蒸住,好薄之余仲热辣辣,口感好好,夹埋大葱同埋青瓜一齐食,超级好食🐖云南黑土猪叉烧 $228 系我食过最好味嘅叉烧,肉质极软腍,而且因为系黑土猪,所以冇脂肪同埋一啲都唔油腻,少少嘅㶶边令叉烧口感更丰富,更惹味🦐麦香黄金虾 $208 虾肉爽口弹牙多汁,面头嘅咸蛋黄炸到好香口,好惹味,而且仲带有少少嘅麦香味,系一道味道好有层次感嘅菜,伴碟嘅麦皮都被咸蛋黄包住,都好好食🐠桂花雪梨脆鳝球 $280 非常精致嘅一道菜,未食净系睇个摆盘都好适合打卡,鳝球好有鲜味,新鲜即炸好惹味,而且调味亦都好出色,酸酸甜甜嘅味道令人好开胃,食嘅时候可以配搭埋雪梨一齐食,有淡淡嘅桂花香味,味道好清新好夹🐃咖喱脆皮牛腩 $198 餐厅将牛腩沾上薄薄嘅粉浆炸起,令到牛腩皮脆肉嫩,然后再配搭埋咖喱汁,粉浆吸收晒浓浓嘅咖喱汁,令到牛腩嘅风味升华唔少,系一个好适合配白饭嘅菜📍鲗

📍鲗鱼涌华兰路25号太古坊栢克大厦2楼- 鸭大哥