2023-01-29 1939 浏览
新年期间每日都有聚会,食盘菜年糕食到惊,今晚同朋友聚会,一行八人,圆枱永远系首选方便倾计吹水,系唔想食中菜前题下又要坐圆枱唯一谂到就系打边炉🤟🏻加上天气冻,啱哂大家口味!前一晚先订枱,好彩餐厅安排到大枱,当晚座无虚席。先讲一讲环境同服务,非常简陋地道,食嘅系本地风味,我吔坐近厨房位,有要求嘅朋友要先考虑呢一点🙂我哋当晚有大人有小朋友,嗌左花胶鸡脚汤底同猪骨汤底,方便一锅专渌野俾小朋友,另一锅食啲海鲜内脏🤟🏻 先讲汤底,花胶偏硬,要渌耐啲先食,鸡脚是本人最爱,渌到皮肉分离𠮶下最滋味。猪骨汤底好足料,嗌呢个煲已经包哂萝卜粟米,唔驶分开嗌。猪骨大大旧,净食汤料已经饱左4分1。跟住就上生料:象拔蚌 - 每次去新明记都一定会叫,明码实价,今次唔系个个食,嗌左条中size,师傅刀功一流,刺身食法最好味,蚌头我哋就会渌一渌,不消5分钟已经食哂。手切本地牛 - 必叫!我哋要左两碟,牛味浓,唔油腻但口感软滑。订位时最好一早预留,因为好快买哂,我哋叫完第二碟就听到楼面话停本地牛。本人心水推介必叫嘅仲有牛胸油,鱼卜,鸡肠,粉肠,脆肉鲩,鳝片,桂花蚌,海虾。另外不得不提系佢啲饺子类: 韭菜饺,鲜虾云吞,西洋菜

跟住就上生料:

另外不得不提系佢啲饺子类: 韭菜饺,鲜虾云吞,西洋菜饺,鱼皮饺全部都好好味!全部都皮簿,多馅料,鱼皮饺个皮非常烟靭,一定要留肚食!
新鲜象拔蚌
2023-01-26