2021-11-05
雞煲就食得多,魚鍋就相對少見。今次去到北角呢間雞煲專門店,見有幾款魚鍋,都想試下。有得打下邊爐而且唔一定要揀平時食開嘅雞煲,都幾開心。呢個魚鍋份量幾大,可以見到啲魚都有兩條嘅份量,而且成條咁上,連骨都連埋,冇偷工減料。魚肉香滑鮮嫩,浸喺微辣嘅湯底幾順滑爽口。又比起雞肉更加健康,係個唔錯嘅選擇。都推介埋呢度自家製嘅竹蔗茅根。真係好清甜好飲,而且有咁辣嘅湯底真係好需要叫返一壺嚟解辣。食完個魚鍋加咗唔少配料,大部分都好好食。我本身就超鍾意薯粉,呢度嘅薯粉比到我十分滿意嘅感覺。夠滑夠嫩夠嚼勁,正!豬頸肉、炸魚皮同蟹柳又係大大份食得滿足。唐好菜都大碟得嚟又新鮮,雖然本身味道微微略苦,但浸完呢個湯底都好濃郁入味,健康之餘都好食。最正莫過於鮮蝦串!一碟可以有咁多串,而且每隻都好健碩大份,新鮮惹味,大力推薦!