2022-12-30
今日朋友特别过黎铜锣湾揾我食lunch,所以我都特别早少少系公司出发,咁就可以倾计倾耐d☺️ 呢间云寿司想食好耐,因为有次听同事讲话好好食,所以就bookmark定,今次终于有机会试🤤 铺头比想像中细间,全场得一张L形吧枱,难怪我同事话一位难求啦~好彩我早左出公司🤫 lunch时段有lunch set、自选寿司或者omakase,我又觉得lunch食omakase有少少夸张,所以叫左个三色丼、朋友就叫左个北海道海胆丼。沙律有番茄仔、粟米同沙律菜,用日式胡麻酱捞埋一齐食,好味😋三色丼 ($158)有海胆、帆立贝同埋三文鱼籽,我首先食左海胆先,劲鲜甜🤩 不过得两啖就食完,如果再多d就好啦~因为食完海胆先食饭,所以得番帆立贝同三文鱼籽可以捞饭。刺身鲜甜唔腥,三文鱼籽咬落去卜卜声🤪 正👍🏻北海道海胆丼 ($198)好澎湃既海胆丼!海胆份量十分充足,朋友话味道好浓郁,入口即溶。不过相比其他丼,呢碗北海道海胆丼就太细碗了,应该唔会食得饱,不过朋友话佢一阵去食tea㖞,所以都ok 😂
沙律
有番茄仔、粟米同沙律菜,用日式胡麻酱捞埋一齐食,好味😋
三色丼 ($158)
北海道海胆丼 ($198)