2022-10-10
是咁的~ 好耐冇写过食评今次遇到好西决定要再次出山因为有事庆祝所以早左一个月已经订左黎天海到食,之前一直都有听讲过天海系由日本师傅主理所以一直都想黎试试天海做紧平日晚市优惠,$500一位都可以食到omakase,呢个价钱都真系几吸引嫁Omakase系由日文"任せる"(makaseru)演变出黎,有住委托嘅意思,简单讲啫系"你话事"咁解,所以而家menu上见到嘅野食系会随住师传因应食材时令而改变嫁。一入座职员会问你饮咩,而同一时间师传就会准备食材,食omakase最重要系可以近距离欣赏到师傅熟练嘅手艺,个人觉我系一种享受同埋系对师传一种尊重黎前菜系南瓜肉碎南瓜煮到好淋而且食落好甜配合埋肉碎嘅咸香,味道好夹好醒胃第一道就系炸虾天妇罗呢一样简直系天海嘅Signature炸浆薄脆,虾嘅鲜甜味十足而且一d都唔会好干好柴,保持到弹牙口感。每一件上枱果阵都会有职员(广东话)讲番系点天妇罗汁定系点盐食,呢件海老就系点盐,而我觉得最正系用手(食指同母指)夹起少少盐,然后手指前后捽咁样洒d盐落去,咁样比起成件夹起去点更加均匀,唔会食落突然觉得有啖咸左d,洒d盐上去令到件海老更加鲜甜,好正第二件系鱿鱼呢件要
Menu上最后嘅主食系饭,今日个菇饭几特别,用到姜汁去整,不过个人都麻麻地姜喇
两个字﹕必食!和牛非常极之咁靓,放入口系化开牛味浓而且好重油香,放入口果刻包你好食到讲唔到野
有人话点解omakase卖咁贵,我觉得除左食材靓之外,最重要系食果种匠人精神。日本傅统一个寿司师传系要由执头执尾开始做几年先一步步去做准备食材果个,随时用上10年时间你先可以握第一件寿司俾客食。天妇罗师传都系一样,一炸就系一生,一生悬命,或者唔系人人能够理解,但佢地都系会继续专注自己嘅工作,就睇下有几多知音人去赏识佢地喇