2021-12-06
睇店名都知主打喺卖地中海菜,其实咩叫做地中海菜呢?小弟理解就喺地中海周边一啲地区嘅菜式,如希腊、意大利、土耳其……等地,亦有听人讲过喺高纤、高钙、抗氧化嘅食材运用,就喺地中海饮食,查实喺点我就真喺无深入研究过,总之,今晚嚟到「OPA」,就喺轻松愉快食好嘢啦!餐厅以酒吧为设定,所以,无论环境,抑或气氛,都比较讲求型格同格调,幽暗嘅灯光,轻柔嘅音乐营造出轻松嘅气氛。近细巷一边门面,采开放式设计,主要喺啲高脚枱櫈,俾人饮吓嘢,而里面就主要为用餐区,一派西餐厅布置。场内最吸晴嘅位置喺悬挂咗一张大藤椅,背后更有一张巨型人像彩绘,几有艺术感。由于灯光比较暗,所以,餐牌就唔喺影得太清楚。以主餐牌而言,食物选择都几多,由前菜、汤品、沙律、薄饼、饭品、意大利面、主菜类到甜品都一应俱全;而饮品,啤酒、红白餐酒、烈酒、鸡尾酒、果汁、汽水、啡茶都一一有提供。我哋就简单啲,唔多谂,拣咗个二人晚餐,包咗前菜、意粉、烤鸡及甜品,定价$348,都几划算。Big Bang $88晚餐就唔包饮品,所以,拣咗两杯无酒精鸡尾酒试试。一眼就相中呢一杯「Big Bang」,因为3样成份都喺小弟嘅有心水:芒果、热情果及菠萝。更有趣
晚餐就唔包饮品,所以,拣咗两杯无酒精鸡尾酒试试。一眼就相中呢一杯「Big Bang」,因为3样成份都喺小弟嘅有心水:芒果、热情果及菠萝。更有趣喺用上一只雀仔嘅酒杯,非常得意,入口冰凉,有多重果香,酸酸甜甜嘅感觉,几醒神。
友人无特别偏好,都只喺随心拣,结果就要咗依一杯以野莓、青柠、橙汁沟成嘅「Jackie Brown」,面面加咗一大片橙干,非常之靓。佢话入口初段会较酸,喺野莓跟青柠嘅协同效应,随之饮落去,就有一种平衡感,酸爽清香。
先由沙律登场,餐牌都写到明有洋葱、青瓜、彩椒、希腊芝士、柠檬汁,当然,大量藜麦就有眼你见,再加少少火箭菜垫底,喺一道极之健康嘅沙律。每种食材都好新鲜,希腊芝士嘅咸香,又吊吊味,变得味道唔单调,虽然简单,但整体感觉唔错。 香蒜橄榄油意粉(晚餐)
呢一款喺好经典嘅意大利面之一,外表睇落可能平平无奇,但做得好好食。一来面条煮得好有咬口,极有烟韧感,二来充满蒜香,却唔会太霸道,加上落足橄榄油,油润好味。
烤鸡烤得金香,有少少㶶位,并伴有新鲜嘅沙律菜及香脆嘅薯条,佐以自家制嘅蜜糖芥末酱。只鸡果然有水准,外皮非常香脆,肉质嫩滑富肉汁,唔会「干峥峥」,而且,腌得入味,食落有点香料嘅香味。
甜点可以拣心太软或西班牙油条,后者未必咁常有机会食,所以,就拣油条。油条炸得十分香脆,入口却完全无油腻感,热焫焫配上朱古力浆及夹埋个雪糕嚟食,喺好好嘅结尾。 都讲过好多次,依家啲酒吧餐厅做菜好有一手,今晚到访嘅「OPA」亦然。所以,嚟饮吓嘢又好,食餐饭都好,加上环境轻松,招呼到位,店员亦好有礼,定会有个愉快嘅晚上。