2024-11-06
话说我旧同事约咗去尖沙咀呢间南瀛水产晚餐,佢同我讲开完会就到,我就叫晒嘢食等佢嚟,点知啲嘢食上齐之后,佢同我讲话开会走唔到我就一个人K O晒以下嘅食物:蟹味噌甲罗烧蟹味噌甲罗烧系南瀛水产一款非常受欢迎嘅菜式,店员上菜后会在旁矶烧佢,一瞬间便闻到阵阵蟹香鲜味。浓郁嘅蟹膏,鲜甜蟹肉配上脆卜卜嘅蟹籽,再加上鹌鹑蛋同葱花拌匀,一试便爱上。云丹蟹肉卷卖相好吸引上,卷上面海胆份量好多,劲鲜甜Creamy,蟹肉鲜甜,寿司饭口质感软糯,口感非常丰富。南瀛极上刺身丼呢碗豪华丼饭材料系最顶级嘅刺海鲜身,包括鲜甜嘅厚肉带子、Creamy嘅海胆、充满油脂香的拖罗、肥美三文鱼、鲜甜爽滑嘅牡丹虾甜虾等等,每款都系极新鲜,拌埋软糯寿司醋饭食简直一绝,而且入量多好大碗,绝对系超值之选清油煮蚬大蚬新鲜无沙,肉身饱满清甜,加入清酒煮过后,每一口都充满酒香蒜蓉牛舌牛舌系厚切烧得干身香口,咬落去会比较有口感,肉质亦软腍,好有牛香味有阵阵蒜香味土佐豆腐豆腐外边烟烟韧韧,似乎系炸完再煮,豆腐里边够软滑,配埋好重酱油味嘅酱汁,几好食唐扬炸鸡炸鸡球size非常大粒,好似我个拳头咁大,鸡皮炸得非常香脆可口,内层软嫩多汁,加埋美乃滋一齐
蟹味噌甲罗烧
云丹蟹肉卷
南瀛极上刺身丼
清油煮蚬
蒜蓉牛舌
土佐豆腐
唐扬炸鸡
炸鸡球size非常大粒,好似我个拳头咁大,鸡皮炸得非常香脆可口,内层软嫩多汁,加埋美乃滋一齐食,另一番风味,口感丰富。
南瀛沙冰雪糕
卖相好靓,面头有一嚿牛奶味嘅雪糕,侧边有结咗冰嘅青苹果,再配上青苹果味嘅碎沙冰,口感清新解腻