铜锣湾 📌 居酒屋 (皇室堡)因为手上有 2张 $100 皇室堡美食现金 coupons,又记得以前细个好钟意帮衬 ,贪佢选择多,款式多,质素高而价钱又比较亲民, 所以就决定去 ,又原来我应该都有10 年无帮衬 🤫🤫🤫🥗 和民沙律 $39沙律菜好新鲜,内有鸡肉同埋谷物脆脆, 成个沙律精髓就系个薯蓉泥,个薯蓉泥 ( 略嫌个份量少 ) 真系好正好好食,系成个沙律🥗嘅精髓。🐟 鲑鱼刺身 (3pcs) $39上枱时,觉得三文鱼好似个样麻麻地,但食落又好鲜味。•🦐 赤虾刺身 (3pcs) $39虾肉实净肥美,啖啖肉,相当鲜甜, 而且啲虾膏唔腥仲好甜。🍤 炸虾天妇罗 (3pcs) $59天妇罗炸粉看似有d厚, 但系咬落系啱啱好呀, 炸虾okay 大只,外层酥脆,最钟意呢种天妇罗嘅口感同味道。🧆 章鱼小丸子 (4pcs) $39佢个整法有别于传统嘅烧章鱼小丸子,但系做到外脆内软,呢点系加分 ,面头酱汁 (蛋黄酱 & 日式烧烤汁) 系调教得恰到好处 ~ 好味😚🍢 烧物盛合 (6串) $99反而冇谂过串烧都有惊喜 🍢 ▪️鸡翼 🐔 鸡皮轻脆,肉肉巧juicy▫️鸡腿 🍗 好嫩滑而且肉质系好弹牙▪️冬菇 🍄
铜锣湾 📌 居酒屋 [和民] (皇室堡)

因为手上有 2张 $100 皇室堡美食现金 coupons,又记得以前细个好钟意帮衬 [和民],贪佢选择多,款式多,质素高而价钱又比较亲民, 所以就决定去 [和民],又原来我应该都有10 年无帮衬 [和民] 🤫🤫🤫

🥗 和民沙律 $39
🐟 鲑鱼刺身 (3pcs) $39
上枱时,觉得三文鱼好似个样麻麻地,但食落又好鲜味。

🦐 赤虾刺身 (3pcs) $39
虾肉实净肥美,啖啖肉,相当鲜甜, 而且啲虾膏唔腥仲好甜。
🍤 炸虾天妇罗 (3pcs) $59
🧆 章鱼小丸子 (4pcs) $39
🍢 烧物盛合 (6串) $99
反而冇谂过串烧都有惊喜 🍢
▪️鸡翼 🐔 鸡皮轻脆,肉肉巧juicy
▫️鸡腿 🍗 好嫩滑而且肉质系好弹牙
▪️冬菇 🍄略嫌细粒咗啲,但系好有香菇味
▫️粟米 🌽 唔会干争争,基本香甜系有
▪️牛柳 🥩 就不过不失,虽然牛唔系太韧亦都有牛味,但有比较嘅情况下就逊色咗
▪️免治鸡肉🍖 呢个真心好好食,讲唔出佢嘅肉mixed 咗d乜, 总之就系好好味同埋好有口感
🫓 炸温汤豆腐 $29
呢个好嘢!坚好食🤤 轻脆嘅外层,滑滑嘅豆腐,热辣辣摆入囗,好难形用到嘅好味道喔。呢种煮法,好小日本餐厅可以食到,绝对系 必食❗必食❗必食❗

🍮 抹茶蕨饼配黑蜜 $19
呢个蕨饼又系必食❗就算喺日本都好难食到咁好味嘅蕨饼。 加埋黑蜜, 完全将个味道升华 🤩 性价比又高,食完我直头想外卖一个返屋企。
🍶 Sake $59
清酒我就冇饮喇, 猪队友话呢个价钱有呢个质素,性价比高。

🔅 总括嚟讲,我冇谂过而家 [和民] 嘅嘢食,系比以前更加多款,加多元化,而出品仍然 keep到一定嘅水准同质素,食咗咁多嘢,饮埋 Sake,2个人都系四百几蚊埋单,价钱亲民,性价比高 🔅
2023-12-29
用餐优惠