餐厅: The 5B Private Corner
资讯:

2021-05-25 130 浏览
之前都同朋友去过荃湾呢间工厦Cafe晚餐,质素都唔错,重有d boardgame可以玩下。最近佢新出咗afternoon tea set ,所以就约咗朋友一齐放平日去食下。.个下午茶卖相都几靓,而且价钱重好抵$288 for 2。不过供应时间暂得星期一至五 3pm-5:30pm。.Afternoon tea set有五款咸点、六款甜点,连饮品: 甘草薄荷花茶/伯爵茶/咖啡;另外可加钱,半价转其他饮品。.- 底层:🔸北海道带子一口酥 带子新鲜弹牙,酥皮饼底松脆,口感丰富。🔸香芒海虾红菜头挞卖相够晒colorful,新鲜海虾爽口鲜甜,配上微酸的芒果,味道好夹。🔸牛油果蛋沙律多士多士松脆,上面嘅蛋沙律满满,够晒清新。🔸黄金鸡肉条好似麦乐鸡咁,重配埋泰式酸辣酱调味。🔸自家制英式松饼系我钟意嘅口感,质地松脆,重要系好靓嘅心形。配埋果酱同cream cheese,真系几好味。- 中层:🔸夏日芒果热情果慕丝蛋糕口感轻盈细滑,味道酸酸甜甜。我就觉得甜度可接受,但朋友就话甜咗啲。🔸英式柑橘伯爵茶慕丝蛋糕甜度适中,柑橘加伯爵茶,味道清香。🔸冰梅浸串茄我就觉得酒味浓左d,钟意饮酒嘅朋友可能会接受到。🔸自家制

- 底层:
🔸北海道带子一口酥
带子新鲜弹牙,酥皮饼底松脆,口感丰富。
🔸香芒海虾红菜头挞
🔸牛油果蛋沙律多士
多士松脆,上面嘅蛋沙律满满,够晒清新。
🔸黄金鸡肉条
好似麦乐鸡咁,重配埋泰式酸辣酱调味。
🔸自家制英式松饼

- 中层:
🔸夏日芒果热情果慕丝蛋糕
🔸英式柑橘伯爵茶慕丝蛋糕
甜度适中,柑橘加伯爵茶,味道清香。
🔸冰梅浸串茄
我就觉得酒味浓左d,钟意饮酒嘅朋友可能会接受到。
🔸自家制斑兰意式奶冻
班兰蛋糕就食得多,斑斓奶冻都系第一次食,估唔到又几好味㖞!奶冻够滑,斑斓味香浓。

- 上层:
🔸经典石板街朱古力蛋糕
经典朱古力口味,但味道甜咗少少。
🔸柚子芝士蛋糕
味道几Fresh,一啲都唔漏,上面重有朵粉红小花。

另外,个甘草薄荷花茶都唔错,柠檬同薄荷味都好够,饮落即刻醒神晒,仲有啲润喉效果。
下午茶
  • Afternoon  Tea  Set