2021-04-11
套餐有前菜、刺身、寿司、烧物、炸物、和食、甜品 🔹薄切缟鲹刺身配萤光鱿鱼刺身晶莹剔透,表面洒左柚子皮粉,缟鲹味道口感介乎池鱼同真鲷之间,食到有淡淡鱼香,配上特制酱汁酸酸甜甜好开胃。 🔹厚岸蚝味道清甜肥美,口感偏清爽,食得出好新鲜,加上柠檬汁同海葡萄更突出鲜味。一只真系唔够食🤤🔹粒贝刺身粒贝撒上岩盐作点缀,食落好爽口新鲜,可以就咁食亦都可以点酱油食。🔹海胆刺身到我最钟意食既海胆🤤加啲盐再包紫菜食,不过我都系钟意点酱油食。海胆都几鲜甜,但未到系日本咁好食。🔹吞拿鱼酱油渍刺身我同朋友一致认为呢款最有惊喜!上层系吞拿鱼蓉,下层系中拖罗,加上酱汁、葱花、芝麻,食落入口半溶,微酸甜好特别,但略嫌食到有少少筋。到寿司环节之前会提供赤大根俾你清下口腔味道先。寿司会由淡至浓呈上。🔹鲈鱼寿司好淡鱼味,但口感好爽实牛鳅,加左柚子蓉食落好清新,鱼味唔重浜鲷寿司,切得几厚身,口感扎实有弹性,块皮超韧,咬左好耐😹加上萝卜蓉味道更有层次黑鯥寿司,鱼身表面稍微炙过更突出鱼油香,加上海苔蓉作调味松叶蟹味噌赤虾,赤虾好大只鲜甜,食落好爽口,加上蟹膏同海葡萄,口感好丰富😋后韵系浓郁的蟹膏香味大拖罗寿司油脂好香,入口即溶!但
🔹薄切缟鲹刺身配萤光鱿鱼
🔹厚岸蚝
🔹粒贝刺身
🔹海胆刺身
🔹吞拿鱼酱油渍刺身
🔹鲈鱼寿司
好淡鱼味,但口感好爽实
牛鳅,加左柚子蓉食落好清新,鱼味唔重
黑鯥寿司,鱼身表面稍微炙过更突出鱼油香,加上海苔蓉作调味
大拖罗寿司
油脂好香,入口即溶!但都系食到有少少筋
食完寿司就到和食环节啦🍜
🔹太刀鱼、鸡肉棒串烧
鱼皮烧到好脆身,好重鱼香味,拎出嚟个时仲好热架😽
鸡肉棒就味道正常,混合埋鸡软骨更有口感。
🔹炒鲍鱼
软淋又弹牙,配埋酱汁食惹味之余又唔会遮盖到鲍鱼既鲜味😋
🔹煮螺
呢款系冻食,酱汁食落甜甜地好入味(好似瑞士汁🤣),但略嫌螺可以再弹牙少少。
🔹天妇罗
水准一般,唯独白子食落几特别,淋淋地不过冇咩味,食落好似豆腐花😂
🔹松叶蟹肉茶渍饭
食到呢度已经饱饱地,松叶蟹肉配蟹籽更有口感,食完即刻暖番个胃。
🔹静岗草莓红豆雪糕
甜品系我最中意既雪糕!草莓雪糕味道唔会好假,但士多啤梨有少少酸😂
💡湾仔月街仲有有唔cafe同餐厅,静静地自成一角,不过位置有啲偏僻,金钟站出行过去会近啲。晚市Omakase嚟讲价格唔算贵,当然一分钱一分货啦,不过值得一试既,想同朋友静静地倾下计系唔错的选择,除咗厨师发板之外亦都可以散叫架。