2022-04-16
🤰🏻今日同老公去咗一锅堂🥘食个early dinner。疫情恶化前同姨妈食过一次,连我姨妈都话正!一直都想带老公去,但疫情突然来袭,又搁置了。适逢有消费券,疫情又缓和咗,立即带老公去一锅堂食餐饱!哩间餐厅外成日都排长龙,我哋懒得排队等位,决定晏少少🤏🏽先去。我哋三点零去到,唔使等位,但里面都见到唔少人。餐厅装潢简洁清新,门口广阔同有少少日系,里面有两三个打卡位,餐厅空间宽阔,坐得好舒服。我哋拣咗100分钟午巿火锅放题B餐——特选安格斯牛,懒系养生咁拣咗养生药膳汤底。佢哋用QR Code落单,好方便。食物种类多元化,总有一款啱你口味。佢哋亦有自助区,有火锅食品、熟食食品、咖啡机☕️同雪糕机🍦。饮品亦有好多唔同选择🧃,最特别系佢哋有四款自家制凉茶及特饮,包括洛神花茶、蝶豆花茶、冰糖炖柠檬同薄荷乌龙茶,不过唔系好啱我口味。药膳汤底好足料,见到有杞子、龙眼、蒜头、当归、红枣、大葱等,味香保健,仲一啲都唔油腻,喺放食物入去之前我忍唔住舀左几碗嚟饮😅。我哋今日嗌咗多款食物,以下系我哋最推介𠮶5️⃣款:🥇 封门柳🐂——肉质细嫩软滑,牛肉味浓郁,油花细致及分布均匀,有少少入口即化的感觉。我哋今日不断enco
我哋今日嗌咗多款食物,以下系我哋最推介𠮶5️⃣款:
🥇 封门柳🐂——肉质细嫩软滑,牛肉味浓郁,油花细致及分布均匀,有少少入口即化的感觉。我哋今日不断encore哩一款!
🥈 流心鱼蛋🍥——最初见到都唔知里面个心系乜,纯粹贪得意试吓。点知,一试难忘!真系估佢唔到,中间原来系咸蛋黄,系超·香·嘅·咸·蛋·黄·蓉!超新奇!鱼蛋亦好爽口弹牙,食完即刻出去攞多转。
🥉 美国安格斯牛肉🐂——肉质鲜嫩,油香与肉味比例平均,牛肉味香浓,薄切大片。一流!
4️⃣ 蟹籽手打虾滑🦐——新鲜弹牙!我老公十分欣赏,佢话:「虾滑我食得多,但有虾味嘅虾滑真系比较少有,哩度嘅虾滑,掂!」
5️⃣ 手作菠菜皮韭菜饺🥟——菠菜皮特别,韭菜猪肉馅好香,最紧要系唔油腻,健康之选!
好满足嘅一餐,我哋食到大住肚咁走,下次想试吓麻辣汤底🥢。