2019-03-22
"Le Viet"系之前在尖沙咀同朋友食过午餐,今日接男人收工就同佢一齐黎旺角呢间"Le Viet",餐厅位置十分好找,地铁一出站就喺隔离银行中心上一层就会见到。🔸越式咖喱软壳蟹配法包🔸⭐⭐⭐⭐餐厅会有小火炉热住食非常好,除咗有炸得脆脆既软壳蟹,仲会有同咖喱汁绝配既炸薯仔,分开上既好处系你食时先点咖喱酱汁,就会保持脆身唔会淋哂,呢样我钟意。第一口有点小惊喜,软壳蟹本身已经调味好,就咁食都好味,因为平时食到既通常只靠咖喱汁既味道,而家两者加埋仲令到个味道更加丰富。起初我好奇点解会无蒜蓉包,但原来配好既法包系热辣辣,仲好软熟,比平时蒜蓉包更加吸咖喱汁仲好味。🔸香茅烧木棉鱼🔸⭐⭐⭐⭐钟意食鱼既我纠结咗一阵,拣木棉鱼好定乌头鱼好?最后我地拣咗木棉鱼(即系大眼鸡),因为乌头鱼喺越式或者泰式都好普遍,反而烧木棉鱼比较少见。 木棉鱼面舖咗厚厚既海盐,中间夹咗一大条香茅,烧得啱啱好又唔过㶶,男人就钟意唔太多骨,好快我地就清哂成条鱼~🔸海南鸡油饭🔸⭐⭐⭐⭐原本想叫埋海南鸡试下,不过我地怕食唔哂,要有饭气既男人就叫咗油饭,鸡油够香,配咗咖喱汁都好正。🔸蒜蓉炒椰菜苗🔸⭐⭐⭐比较小棵既椰菜,个人不喜欢太生硬,
🔸越式咖喱软壳蟹配法包🔸⭐⭐⭐⭐
🔸香茅烧木棉鱼🔸⭐⭐⭐⭐
🔸海南鸡油饭🔸⭐⭐⭐⭐
🔸蒜蓉炒椰菜苗🔸⭐⭐⭐
比较小棵既椰菜,个人不喜欢太生硬,但男人就钟意爽口啲
🔸青柠梳打🔸⭐⭐⭐⭐
系用泰象(Chang Soda Water)原支上,另加青柠冰杯,饮过泰象就知会好够梳打气。
🔸烧菠萝配朱古力酱🔸⭐⭐⭐⭐⭐
呢个甜品真系要大赞,菠萝劲甜劲多汁,烧完多咗好香既烧烤味,再加埋朱古力酱,我同男人都劲钟意食。