2023-11-07
讲到酒店dinner buffet 通常都起码$800 up, 今次search 左呢间又唔哂咁贵, 晚餐buffet 都系5xx per head, 加埋一都系600头而质素都好唔错, 性价比超高先讲必食, 即煎鸭肝坚正. 即煎劲香, 油脂丰腴入口即溶, 仲配有黑醋, raspberry sauce 同苹果蓉酸甜的既丰富层次又解腻鸭肝隔黎就系西冷同羊架, 西冷软腍, 羊架富羊香味. 比较特色系, 呢度仲有秋冬限定嘅羊腩煲同糯米饭, 会响铃然后可排队, 感觉几正仲有新鲜热辣辣的料理供应salad 系另一个我好欣赏嘅地方, 全部用自家农场有水耕种植, 菜特别fresh 带鲜甜. 另外有款蟹肉牛油果木瓜salad, 满满蟹肉加埋甜甜木瓜, 呢个salad 组合第一次食又几好食熟食有d 东南亚菜都几岩口味, 好似串烧、马沙文咖哩配羊肩椰、香参巴烤鸡, 仲有胡椒炒蟹、金不换黄金虾面食可以自选配料、面底同汤, 即时煮. 个喇沙汤都香浓好食. 其他汤底仲有酸菜鱼汤、越式牛肉汤、鸡汤. 海鲜类有长脚蟹、小龙虾、仲有螺同青口sashimi 有三文鱼、希灵鱼、吞拿鱼、甜虾等最后甜品, 都唔错. 用左秋天
鸭肝隔黎就系西冷同羊架, 西冷软腍, 羊架富羊香味.
海鲜类有长脚蟹、小龙虾、仲有螺同青口
sashimi 有三文鱼、希灵鱼、吞拿鱼、甜虾等
最后甜品, 都唔错. 用左秋天special 栗子系列, 食左法式粟子蛋白挞同黑醋粟子奶冻, 唔会太甜, 几香栗味. 仲有焗粟子西米布甸、粟子朱古力慕丝蛋糕等.唔系栗粉, 亦有一口葡挞、老婆饼同重点任食 Häagen-Dazs 雪糕!!食左4杯, 饱到捧住肚走
I-O-N (黄竹坑)
黄竹坑黄竹坑道55号南湾如心酒店P3楼
@ionhongkong @ninahotelislandsouth